Tight on Joona Halosen tanssiteoksen nimi sekä esityksen tiukka köysi. Tanssijat kiristävät sen väliinsä, ja se kiristyy tanssijoiden ympärille. Se luo jännitteen ja tiivistää tanssijat ja katsojat yhteen yhteiseen kokemukseen. Maailma kietoutuu köyteen, joka on yhtä viiltävä kuin terävin miekka.

Vähäeleisessä esityksessä on taikaa. Monenlaiset maailmat paljastuvat jännitteisistä tilanteista, joita tanssijoiden läsnäolo kuljettaa. Tanssijoiden voima on huumaavaa. Identtisiksi puettuina ja jopa hiukset yhtenäisiksi leikattuina he vaikuttavat aluksi persoonattomilta. Vähitellen pienet eleet ja katseet paljastavat salaisuuksia ja inhimillistävät.

Esityksen keskiössä on kilvoittelu itsen kanssa, rituaali, jossa mitataan kestävyyttä, itsehillintää ja mielen voimaa. Köydestä vapautuneen nauru maassa pyöriskellen ei ole helpotus vaan itsekurin romahdus.

Halosen koreografia on suuria liikkeitä avarassa tilassa. Tanssijat liikkuvat kiinni köydessä, sitä revitään ja kuljetetaan ja siihen kietoudutaan. Köysi on muovia tai nylonia, ja katsojanakin tunnen ihollani, kun se porautuu ympärille. Kietoutuminen köyteen on kuin uskonnollinen itseruoskinta, itselle aiheutettu kärsimys. Ja kun oma kärsimys on ohi, vimmainen raivo kohdistuu ruoskaan.

Tanssijat Arttu Palmio, Marika Peura, Guillermo Sarduy ja Katri Soini jättävät katsojille tilaa nähdä ja kokea heidän kanssaan. Vaikka kokemus on yhteinen, on tulkintoja varmasti monta.

Yleisö ympäröi esiintyjät, ja kerrankin ratkaisu tuntuu perustellulta. Tilasuunnittelu Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen Maneesi-salissa luo Tight-esitykseen avaruutta pienin vinkein, ja valaistus onnistuu luomaan tanssijoita esiin nostavan valaistuksen korkeaan tilaan. Tila on myös riittävän iso, muut katsojat eivät häiritse katsojakokemusta.

Avaruuden tuntua jatkaa rytmejä täynnä oleva äänisuunnittelu.

Sara Nyberg

Kuvassa Arttu Palmio, kuvaaja Mikko Rasila.

Zodiak, Cirko: Tight. Koreografia Joona Halonen. Äänet Tuuli Kyttälä. Tila Salla Salin. Valot Johannes Hallikas. Puvut Minttu Vesala. Tanssijat Arttu Palmio, Marika Peura, Guillermo Sarduy ja Katri Soini. Ensi-ilta Cirkossa 6.9.2017.