Esitys alkaa väkevästi. Mies tempoilee köysissä. Äänet tivaavat häneltä jotain, mies vastailee ahdistuneena. Mies on väkivaltaisen vaimon piinaama Eero, joka kertoo Miessakki ry:n terapiaistunnossa tarinaansa. Pitkälti hänen puheensa varaan sovittaja ja ohjaaja Antti Mikkola rakentaakin versionsa Maria Jotunin Huojuva talo -romaanista.

Katselen esitystä hämmentyneenä. En siksi, että tässä versiossa perheensä kiduttaja on Eeron vaimo Lea, nainen – ja kulttuurikriitikko. Nauratti lähinnä, kun kulttuurikriitikko mainittiin perheensä hyvätuloisena elättäjänä.

Olen hämmentynyt, koska Mikkola on niin kaukana aiheesta aikanaan järisyttävän tulkinnan tv-teatterille ohjanneen Eija-Elina Bergholmin dramaturgisesta tarkkuudesta.

En näe Jotunin romaanista kuin lopputuloksen: narsistisen perheenpään tuhoaman perheen. En näe Bergholmin tulkinnasta tuttua kehityskaarta, joihin tällaiset tilanteet perustuvat; sitä ovelaa lumoojatarta, josta Eero yritti uskoa hyvää, vaikka tiesi toisin. Irrationaalista pelkoa, joka estää Eeroa jättämästä sairasta suhdetta.

Sen sijaan näen näyttämöllä epäsuhtaisen parin: kertojan rooliin sidotun totisen miehen (loppupuolella Arttu Ratisen ilmaisuun löytyy kyllä tunnetta) ja pyörremyrskyn lailla riehuvan raivottaren (hehkuva Anna-Maija Tuokko).

Kuulen myös useasti ja negatiivisena käsitteen ”vahva nainen”. Ohjaajan vahva nainen tuhoaa kuten Eeron äiti (taitava Aliisa Pulkkinen), joka on nalkuttanut miehensä juopoksi ja hautaan. Hänet Mikkola ohjaa orgasmeilla leuhkivaksi leskeksi vetäen yhtäläisyysmerkit vahvan ja itsekkään ja viime kädessä narsistin välille.

Miksiköhän ohjaaja ei kirjoittanut omaa tekstiä ilmaistakseen käsityksiään? Näyttämöllepanon visuaalinen voima ja sanomisen palo osoittavat Mikkolan kiinnostavaksi miesasian ajajaksi. Mihin hän Jotunia tarvitsi, naista puoltavaa, aidosti vahvaa naista?

Jaana Semeri

Kuvassa Arttu Ratinen ja Anna-Maija Tuokko. Kuvaaja Harri Hinkka.

Tampereen teatteri: Huojuva talo. Maria Jotuni. Sovitus, ohjaus Antti Mikkola. Lavastus Juha Mäkipää. Valot Tiiti Hynninen. Puvut Mari Pajula. Rooleissa mm. Anna-Maija Tuokko, Arttu Ratinen, Aliisa Pulkkinen. Ensi-ilta Frenckellissä 31.8.2017.