Vuonna 1991 ensi-iltansa saanut Sanna Kekäläisen Studien über Hysterie aiheutti aikoinaan suuria laineita nykytanssiammeessa. Teoksen taustalla vaikuttivat muun muassa Freudin ja Breuerin tutkimukset hysterian teoriasta sekä feministinen ajattelu. Kahden naisesiintyjän sijaan teos on nyt soolo miehelle, ja uusi epilogi tuo sen nykyhetkeen.

Hidastempoisen ykkösosan äärellä on aikaa tarkkailuun ja pohdintaan – miten primitiivinen huuto lähtee alimpien kylkiluiden alta? Miten siirrytään muistumasta toiseen? Miten 1800-luvulla naisiin liitetty hysteria välittyy nykyhetkessä miehen ruumiissa? Janne Marja-ahoa on aina kiinnostavaa seurata näyttämöllä. Hän ottaa teoksen suvereenisti haltuun.

Teoksessa näkyy ironian, kauneuden ja muodon taju. Minulle yksi suomalaisen nykytanssin kauneimmista hetkistä on, kun tanssijan pää nousee ammeesta Straussin tahtiin. Tällä kertaa tosin pitkät hiukset eivät roiskaise kaaria.

Tanssijat eivät juurikaan liiku tilassa, vaan luovat edessämme tiloja. Marja-ahossa on läsnä painava hitaus, toisaalta nähdään huimia intensiteetin nousuja, kun hengityksen ja liikkeen kiihtyminen vie äärimmäisyyksiin tai lapsenomaiseen tilaan. Tärkeänä visuaalisena elementtinä tyhjässä tilassa ovat vanhat, harmaat huovat. Niistä tulee turvasaarekkeita, tukahdutetun lihallisen halun tai vihan kohteita. Isoisän huovat ovat myös Kekäläisen henkilökohtaista historiaa.

Epilogissa Andrius Katinas ja Maija Karhunen lukevat englanniksi Catherine Malaboun ja T. S. Eliotin tekstejä. Ensin mainittu käsittelee esimerkiksi plastisuuden ajatusta. Olin vielä ykkösosan katharsiksen pauloissa, joten pitkä, haastava teksti meni hieman ohi. Voisiko teoksiin liittyviä tekstejä olla verkossa, jolloin jälkikäteen olisi mahdollisuus palata niihin?

Näen uuden version tärkeänä viestinä tanssin (ja maailman) kertakäyttökulttuuria vastaan.

Aino Kukkonen

Kuvassa Janne Marja-aho, kuvaaja Uupi Tirronen.

K&C Kekäläinen & Company, Zodiak: Studien über Hysterie zwei. Käsikirjoitus, koreografia, tila Sanna Kekäläinen. Tanssijat Janne Marja-aho, Maija Karhunen, Andrius Katinas. Valot Anniina Veijalainen. Ensi-ilta Zodiakissa 16.8.2017.