Ima Iduozee on tehnyt afrofuturismista inspiroituneen uudenlaisen tulkinnan paratiisimyytistä, jossa ei ole miestä tai naista, hyvää tai pahaa. Garden of Eden, hänen Eedenin puutarhansa, on paikka, jossa on siirrytty binääriasetelmien ja luokittelujen ohitse.

Monimerkityksellisyys ja muuttuvuus antavat Iduozeen mukaan toivoa vapautumisesta. Nämä teemat ovat olleet läsnä jo postmodernismista käydyssä keskustelussa, mutta ne tuntuvat edelleen ajankohtaisilta ja tärkeiltä.

Alkuhämärässä kaksi niukkapukeista oliota, Iduozee ja Esete Sutinen, sekoittuvat ameebamaisesti toisiinsa. Valot nostavat esiin ja aksentoivat liikkeitä.

Teoksessa annetaan paljon tilaa videokuvalle, jossa nähdään muun muassa pikakelauksena mustien historiaa ja vaikuttavia maisemia. Luonnon ja toisen ihmisen hyväksikäyttö rinnastuvat.

Äänimaisema on viehättävä: välillä soliseva ja linnunlaulumainen, välillä tiukempaa biittiä ja laulua.

Esityksen tempo on etenkin alkupuolella mietiskelevän rauhallinen. Ihanan viherseinän edessä on molemmilla aikaa keinua hiljaa. Kun duo ryhtyy liikkumaan yhdessä, ilmassa on taikaa. Kaksi erilaista ja erikokoista tanssijaa liikkuu ihmeellisen hyvin yhteen.

Tanssi oli rytmisesti tarkkaa, räjähtävän nopeaa ja silti sulavan pehmeää. Katutanssia hyödyntävä nykytanssi-ilmaisu osoitti monipuolisuutensa. Koko teosta kuvailee vapautumisen ajatus, ja tanssijoiden liikkuminen ja läsnäolo olivat juuri sitä.

Epilogissa funk-henkiset jumalhahmot seisovat pitkissä kaavuissaan korokkeella. Paikallaan tehdyt käsieleet assosioituvat populaarikulttuurin ohella myös intialaisiin eleisiin – onhan paratiisimyytti Raamatun ohella muun muassa Gilgameshissä.

Lopuksi avustajat kirjaimellisesti täyttävät paratiisin, ja jäävät sinne leppeästi olemaan.

Aino Kukkonen

Kuvassa Ima Iduozee, kuvaaja Pirje Mykkänen.

URB-festivaali: Garden of Eden. Konsepti ja koreografia Ima Iduozee. Teksti Ima Iduozee, Erno Aaltonen. Videot Erno Aaltonen. Valot ja skenografia Erno Aaltonen.Äänet YSI. Puvut ja kukat Laura Väinölä. Esiintyjät Esete Sutinen, Ima Iduozee. Ensi-ilta Stoassa 7.8.2017.