Tämän harvinaisen kylmän kevään iltana näen Tampereen Työväen Teatterissa saksalaisen Frank Wedekindin klassikkonäytelmästä Kevään herääminen kirjoitetun Broadway-musikaaliversion. Hurja, ekspressiivinen teksti (kantaesitys 1906) kertoo nuoruuden ja yhteiskunnan normiston törmäyksestä. Sotilaallinen kuri piiskaa Keisarillisen Saksan nuorista kuuliaisia kansalaisia, ja ankara uskonto huolehtii lopusta. Aikuiseksi pitää tulla, mutta seksuaalisuudesta ei saa edes puhua.

Säätilaa myöten ollaan juuri nyt tekstin ytimessä: kevään mahlat pyrkisivät esiin, mutta ympäröivä todellisuus tukahduttaa ne julmasti.

Amerikkalaisten Steven Saterin ja Duncan Sheikin musikaaliversio (2006) näytelmästä on ällistyttävän raju. Mukana on kaikki vaikea: itsetyydytys, alastomuus, insesti ja itsemurha. Ja tunteisiin vetoavasti. Kovin rohkeaa yleensä niin silkoisella Broadwaylla.

Suomessa ei pelätä näyttää vaikeita asioita teatterissa. Mutta kun teosta iskevästi ohjaava Samuel Harjanne räväyttää silmille vaikkapa insestin uhreiksi joutuneitten tyttöjen laulun, Niina Alitalon orkesterin hienosti säestäessä, nousee iso pala kurkkuun.

Esityksen pääosaan nousee ryhmän energia, ei näyttämökuva ja sen tekniset finessit. Nuoret näyttelevät, laulavat ja tanssivat luontevasti, täysillä, taidokkaastikin.

Spring awakening on raikas ja suora kuin Skam, suursuosion saavuttanut norjalainen tv-sarja nuorista. Häpeällä (skam) näyttäisi olevan aika samat muodot vuosisadasta riippumatta ja yhtä yksin on sen syövereihin vaipunut nuori, ehdottomana ja hauraana.

Hieno esitys. Vimmainen ja viaton. ”Vittuilkaa vaan,” huutaa joukko riemastuttavasti meille katsomoon. Mehän ei teiksi ruveta, ne luulee. Luulkoon ihmeessä, aikansa.

Jaana Semeri, Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti 4/017

Kuva Kari Sunnari.

Tampereen Työväen Teatteri: Spring Awakening. Teksti Steven Sater ja Duncan Sheik. Ohjaus Samuel Harjanne. Kapellimestari Niina Alitalo. Koreografi Miika Riekkinen. Puvut Katri Innanmaa. Rooleissa mm. Inna Tähkänen, Julius Martikainen, Jasper Leppänen, Veera Tapanainen, Olli-Tapio Tikkanen, Kaisla Ollila, Miro Puranen, Osku Ärilä, Teemu Sytelä. Ensi-ilta Eino Salmelaisen näyttämöllä 24.2.2017.