Marko Järvikallaksen Äidin rakkaus viiltää tabun auki. Se näyttää, miten pahaa jälkeä äidin hallitsemattomat tunteet ja sokea riippuvuus pojastaan saa aikaan. Äidin ja pojan kietoutuneisuus estää kummankin erillisyyden ja tuottaa tuhon myös kolmansille osapuolille.

”Kun me nussitaan, niin aja edes silloin äitisi pois sängystä”, huutaa pojan tyttöystävä.

Äidin alistama miesystävä puolestaan törmää aggressiivisen pojan mustasukkaisuuteen, jota äiti ei yritäkään hillitä. Järvikallas on luonut tiiviin, syvän ja tarkkavaistoisen näytelmän perheen sairaasta tunnetaloudesta. Sitä, miksi äidistä on tullut tunteissaan tuhoava ei selitetä. Mutta se, mihin takertuvan äidin käytös suistaa isänsä hylkäämän pojan, saa kirkkaan tulkinnan.

Valosalamaniskut, pelkistetty lavastus, oivaltava puvustus (äidin nuorisovaatteet!) ja uhkaavat äänitehosteet luovat umpion, jossa tunteet jylläävät vihasta läheisyydeksi, halauksesta litsariksi. Dialogi on alleviivattua, merkitsevät katseet ja sanomatta jäämiset vähän liiankin kaukana arjen puolihuolimattomasta ohipuhumisesta.

Liisa Mustosen ohjaus kasvattaa jännitteen tappiinsa. Osapuolia ymmärtävän psykodraaman sijasta tarina kiertyy veriseksi trilleriksi, johon tarvitaan partaterä, vasara, kirves sekä lopulta pakkausmuovia ja jeesusteippiä.

Trillerimäisyydellä on hyvät ja huonot puolensa. Henkilöiden kulmikas rikkonaisuus sopii liioittelevaan tyylilajiin. Mutta kun jännityksen kiristäminen juonen tasolla nousee ykköseksi, yksilöiden kärsimykset eivät tunnu enää yhtä kovana kipuna sydänalassa.

Samaistuvan myötätunnon sijasta näytelmä fileroi esiin, millaiselle tuholle epäkypsä vanhemmuus altistaa. Kiitos myös käsiohjelman syventävistä ja omakohtaista teksteistä sekä psykoanalyytikko Harri Virtasen esseestä. Tunnistettavuudessaan Äidin rakkaus on tärkeä teko.

Raisa Rauhamaa, Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti 4/2017.

Kuva Tuomo Manninen, kuvassa Markus Järvenpää ja Kristiina Halttu.

SUOMEN KANSALLISTEATTERI: ÄIDIN RAKKAUS. Ohjaus Liisa Mustonen. Teksti Marko Järvikallas. Lavastus ja puvut Paula Koivunen. Valot Ilkka Niskanen. Äänet Maura Korhonen. Videot Pyry Hyttinen. Esiintyjät Eero Aho, Kristiina Halttu ja Markus Järvenpää. Kantaesitys Omapohjassa 15.3.2017.