Vuonna 2012 aloitettiin hanke, joka tähtäsi nukketeatterin näkyvyyden nostoon ja toiminnan vakiinnuttamiseen. Nyt turkulainen nukketeatteriverkosto Aura of Puppets (AofP) on miltei 50-henkinen yhdistys, joka on saaanut kolmen vuoden ajan harkinnanvaraista valtiontukea.

”Kohta kasvu luonnollisesti pysähtyy, koska Turun Taideakatemian nukketeatterikoulutus on lakkautettu”, AofP:n hallituksen varapuheenjohtaja, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen toteaa.

”Verkostomme on auttanut konkretisoimaan jäsentensä yhteistyötä, kannustanut järjestämään työpajoja toisillemme ja kerääntymään keskustelemaan tavoitteistamme ja haaveistamme. Se on myös tuonut yhteistyöhön pitkäjänteisyyttä”, alusta saakka verkostoon kuulunut nukketeatteritaiteilija Antti-Juhani Manninen sanoo.

Hän pitää haasteena moniäänisyyden säilyttämistä verkostossa, jossa on erilaisia tekijöitä ja taiteellisia kunnianhimoja.

”Haastavaa on myös olla antamatta kuvaa, että verkoston rahoitus riittäisi koko kentän rahoitukseksi”, Manninen toteaa.

Aura of Puppets -verkoston selkäranka on Taideakatemian kouluttama Turun koulukunta.

”AofP koostuu lähes yksinomaan vapaalla kentällä työskentelevistä freelancer-taiteilijoista. Jäseninä on myös nukketeatteriryhmiä”, Pöyhönen kertoo.

AofP tarjoaa ”irtonaisille” taiteilijoilleen yhteisen tiedotuksen, mainostusta ja laskutuspalvelut. Työskentelytila Puppet Studio luo työnteolle puitteet ja kollegiaalisen kohtaamispaikan. Ammatillista kehitystä verkosto tukee muun muassa henkilökohtaisilla tuottajatapaamisilla, työnohjausryhmällä, yhteisellä dramaturgiapiirillä sekä järjestämällä kursseja. Viime vuonna jäsenten kesken arvottiin kaksi taiteilijastipendiä.

Lue koko Jukka Kittilän artikkeli lehdestä Teatteri&Tanssi+Sirkus 4/2017.