Olen harvoin tuntenut olevani oikeasti ”sisällä” jossain teoksessa. Toisaalta se on ollut myös tietoinen valinta – olen seurannut esityksiä mielelläni ulkopuolisena tarkkailijana. Onneksi uskoin etukäteisinfoa ja vaihdoin paikkaa pois pimeästä tilan reunoille asetetuista tuoleista valoilla rajattuun esitystilaan. Silloin iski kuin tuhat wolttia, koska samalla hetkellä tapahtui myös muutos tanssijan liikkeen volyymissä, valoissa ja äänissä ja minä pääsin sen sisään.

Teoksen visuaalinen ja äänimaailma nielaisivat sisäänsä hyvällä tavalla. Jani-Matti Salon hienot valot olivat kuin valkoisen kohinan aaltomuotoja. Välillä ne taas muistuttivat 1960-luvun op-kangasta, joka väreili ja liikkui mattona ihmisten yllä ja lattialla.

Hetkittäin olo oli kuin television lumisateessa, myrskyn silmässä tai sydänkäyrän sisällä, kun Ona Kamu ja Janne Marja-aho liikkuivat äänien ja valon sykkeen tahdissa ja siihen reagoiden. Yhteinen liikemateriaali oli varsin yksikertaista; heijausta lattialla puolelta toiselle tai nykimistä. Välillä he painoivat korvan lattiaan kuin kuuntelisivat ääniä sieltä.

Äänimaailmaa muodostivat muun muassa kohina, bassot, ritinä, jylinä sekä monet vaikeasti kuvailtavat äänet. Kannatti myös liikkua tilan reunoilla, joihin ripustetut kaiuttimet tarjosivat jännittäviä, vaihtelevia äänikokemuksia. Tekijät kertoivat käsiohjelmassa teoksen taustalla olevan äänimateriaalin tulevan ”Bosnian pyramideilta”, josta akustisen arkeologian avulla se oli saatu nyt ihmisen kuuloalueelle.

Janne Marja-aho, tuo armoitettu liikkuja ja laulaja, aloitti pienestä eritellystä liikkeestä, joka kasvoi vähitellen. Hänen ja Kamun lauluosuudet soivat kauniisti yhdessä, ja tunnelma Pannuhallin korkeassa tilassa oli kuin kirkossa. Esitystilan keskelle oli asetettu reilut kymmenen säkkituolia, mutta kukaan ei oikein halunnut luopua paikastaan, vaan näytti nauttivan moniaistisesta kokemuksesta täysin siemauksin.

Aino Kukkonen

Zodiak – Uuden tanssin keskus, Ona Kamu Kollektiivi: PYRAMIDI. Ohjaus, musiikki, teksti, liike ja laulu Ona Kamu. Liike ja laulu Janne Marja-aho. Tila ja valot Jani-Matti Salo. Äänet Jussi Matikainen. Puvut Tiina Kaukanen. ”Pyramidien” äänitys: Heikki Savolainen. Ensi-ilta Pannuhalli 25.1.2017