Kuva Sakari Viika.

Kansallisbaletin uusi versio Romeosta ja Juliasta on valmistunut muutamassa viikossa, ja se valitettavasti näkyy – ei kuitenkaan tanssijoiden työskentelyssä: ainakin näkemäni miehitys on sisäistänyt koreografian ja sen tunnelatauksen hyvin. Ongelma on Natália Horecnán koreografioiman esityksen dramaturgiassa. Se on välillä lattea ja sekava. Tulkinnan suhdetta alkuperäiseen tarinaan on vaikea hahmottaa.

Puvustuskaan ei tue kokonaisuutta; se ei erottele hahmoja tarpeeksi eikä kiinnity aikaan tai teemaan. Miksi esimerkiksi Isä Lorenzolla on keltaisenkukertava yöpuku?

Vuonna 2014 Vladimir Malakhov -säätiön Euroopan parhaana nuorena koreografina palkitsema Horecná on rikkonut Prokofjevin tutun musiikin rakenteen, jättänyt osia pois ja yhdistänyt jäljelle jääneen musiikin ja tarinan kohtaukset uudestaan. Kohtausten valinnassa on keskitytty voimakkaisiin tunteisiin sekä rakennettu elokuvamaista aikakerrontaa, mutta ”leikkaukset” on tehty ratkaisevissa kohdissa jännitteen kustannuksella.

Muun muassa Mercution kuolinkohtaus katkaistaan ja jatketaan Romeon ja Julian sinänsä hienosti toimivalla duetolla (Lucie Rákosniková, Nikolas Koskivirta), sitten siirrytään takaisin vatsastaan punaista paperitolloa kaivelevaan Mercutioon. Hämmentävää: katsojaa aidosti vienyt nuori rakkaus vaihtuu melkein koomiseen lavakuolemaan.

Horečnán eloisa liike on ekspressiivistä, humoristista, lehahtelevaa, kehot ja jäsenet taipuvat kuin pajunvitsat, nilkat koukistelevat ja pyörivät - välillä mieleen tulee Mats Ek. Mutta liike ei läheskään aina tue roolihahmojen rakentamista. Miksi rakastavaisia auttavan isä Lorenzon (taitava Linas Kavaliauskas) koreografia vie ajatukset paholaiseen?

Päälleliimatuksi jäävät myös neoklassista estetiikkaa edustavat henget sekä Julian kuolinvuoteen takana roikkuva massiivinen risti.

Minna Tawast

Suomen Kansallisbaletti: Romeo ja julia. Koreografia Natália Horečná. Musiikki Sergei Prokofjev. Lavastus ja puvut Christiane Devos. Rooleissa mm. Lucie Rákosniková, Nikolas Koskivirta, Sari Ikonen, Sergei Popov, Aino, Matikka, Michail Krcmár, Ruan Crighton, Linas Kavaliauskas. Esitys suurella näyttämöllä 8.9.2016.