Elokuinen sunnuntaipäivä on täydellinen. Aurinko paistaa pitkästä aikaa, merellä tuulee navakasti, mutta Vallisaareen menevällä lautalla tarkenee istua kannella. Edessä on esitys, johon on varattava koko alkuilta; matkaan Kauppatorilta menee jo puolisen tuntia, esityksen alkamiseen sen jälkeen tunnin verran ja paluumatkaan tunti. Välissä on tunnin mittainen esitys. Tämä ei ole hätähousuille eikä tsekkailijoille.

Metsä - The Forest Project on Sade Kamppilan ja Viivi Roihan rakentama meditatiivinen ja hauska esitys, jossa katsojat kulkevat esiintyjien perässä etapilta toiselle muutaman kilometrin verran. Jokaisella etapilla köysiakrobaatit toteuttavat julkilausumaansa ajatusta siitä, kuinka ihmisten pitäisi mennä metsään, jotta he ymmärtäisivät itseään. Taustalla on myös laajempi ekologinen näkemys ihmisestä osana luontoa.

Kamppila ja Roiha korostavat erityisesti naisen ja luonnon välistä suhdetta. Feministis-ekologista sanomaa konkretisoidaan akrobatialla puiden välissä ja lomassa, shamanistis-väritteisellä duetolla maassa, oksien muodostamassa taikapiirissä, muinaissuomalaiseksi mainitulla voimaloitsuilulla, jossa naisen sukupuolielimen avulla pidetään petoja loitolla karjasta, sekä vapautumalla alastomaksi rannalla ja metsässä.

Yksinkertaista? Kyllä, mutta myös vilpitöntä ja kiitettävällä huumorilla höystettyä, tekijöille pohjimmiltaan vakavaa asiaa. Tämä lempeä ja välillä villiksi äityvä metsäjuoksu sopii juuri tähän paikkaan, tällaiseen päivään. Se on myös hyvä osoitus siitä, mitä voi tehdä pienellä budjetilla, mutta teemansa osalta se jää väkisinkin hyvin yleiselle tasolle. Naisen ja luonnon välisen suhteen  konkretisoiminen yksilötasolla olisi tehnyt kokonaisuudesta rikkaamman ja suonut katsojille useampia tarttumapintoja.

Metsä toteutettiin kokonaan ilman sähköstä äänentoistoa tai musiikkia. Mukana ei myöskään ollut lamppuja tai videoita. Kamppilan ja Roihan puhe ja laulu kuuluivat välillä kovin heikosti, mutta toisaalta pelkkä ihmisääni sopi esityksen teemaan.

Roiha ja Kamppila ovat karismaattisia esiintyjiä ja omiaan Metsän tapaisiin intiimeihin esityksiin. He ovat myös tuoneet köysiakrobatian kauas pelkästä temppujen tekemisestä.

Sääli, että Metsällä oli vain kolme esitystä Vallisaaressa. Katsojia olisi varmasti riittänyt useampaankin.

Minna Tawast

Sirkus Aikamoinen: Metsä – The Forest Project. Konsepti ja esiintyjät: Sade Kamppila, Viivi Roiha. Koreografinen mentori: Mirva Mäkinen. Musiikki: trad. Kamppila. Musiikillinen mentori: Tuomas Juntunen. Esitys Vallisaaressa 27.8.2016