Kuvassa Tanjalotta Räikkä. Kuva Lasse Poser.

Ensin me katsojat emme tiedä, missä olemme ja mihin päädymme. Sitten kun luulemme olevamme turvassa, päällemme alkaa sataa termiä, tilannetta, ihmistä ja ongelmaa. Koskaan ei oikein ehdi tajuta, missä mennään, kun mennään jo toisaalla.

Näin meidät asemoi irakilaissyntyinen, Suomessa asuva Hassan Blasim näytelmässään Digihattupeli. Omassa maassamme, osan meistä kotikaupungissa, saamme kokea olevamme muukalaisia. Aivan kuten pakolaisilta, meiltä katsojilta puuttuu yhtäkkiä käyttöjärjestelmä, jonka avulla ymmärtää ja toimia.

Käydään sähköistä sotaa, jossa ”me” linnoittaudumme ja ”he” yrittävät tunkeutua luoksemme. Niin sanotut digihatut hakkeroivat ja pelaavat tällä maailmalla – yhdet ujuttautuen vaikkapa matkustajakoneen tai sairaalan järjestelmään, toiset yrittäen estää fyysistä sotaa. Kolmannet kehittävät tuhoisaksi osoittautuvan pelin niille meistä, joilla on omatunto.

Hanno Eskolan ja Antti Mankosen kekseliäästi ohjaama kudelma kysyy, mikä oikeus meillä on liikkua missä vain ja tehdä mitä vain, mutta estää se toisilta, yhtä lailla ihmisiltä.Tämä ja suuri määrä muita kysymyksiä esitetään mikromittaisten kohtausten muodossa. Välillä rauhoitutaan kuulemaan tarina, sitten silmille paiskaantuu esitelmä tai raivokas kohtaaminen.

Digihattupeli on vaikea, tyly ja tärkeä teksti. 20-vuotisen Teatteri Telakan virolaisilla vierailijoilla täydennetty ryhmä tekee siihen tarttuessaan vuoden teatteriksi juuri valitun ensemblen arvon mukaisen kulttuuriteon.

Erityisesti kannattaa mainita tarttolaisen Henry Griinin oivaltava lavastus ja eri rooleissa hehkuvat Tanjalotta Räikkä ja Tomi Salmela.

Turvallisuudella alkaa ikä painaa, mutta pelko sen kuin nuortuu”, kuuluu eräs näytelmän monista kiteytyksistä. Me istumme hiljaa, ahdistuen ja samalla oivaltaen.

Jaana Semeri

Teatteri Telakka: Digihattupeli. Kirjoittanut Hassan Blasim. Ohjaus Hanno Eskola ja Antti Mankonen. Lavastus Henry Griin. Videot Lasse Poser. Äänet Hannu Hauta-Aho. Rooleissa Tanjalotta Räikkä, Mart Aas, Tomi Salmela, Kaisa Sarkkinen, Lasse Poser, Henry Hanikka ja Jekaterina Novosjolova. Ensi-ilta 16.3.2016.