Kuvassa Anu Koskinen ja Eeva Putro. Kuva Mikko Mäntyniemi.

TEATTERI AVOIMET OVET: MAJAKANVARTIJA. TUOKIOITA TOVE JANSSONIN JALKOJEN JUURESSA. Käsikirjoitus Anna Krogerus ja työryhmä. Ohjaus Sakari Kirjavainen. Valot ja ääni Janne Auvinen. Lavastus ja puvut työryhmä. Rooleissa Anu Koskinen, Eeva Putro ja Ella Pyhältö. Ensi-ilta 9.2.2016.

Teatteri Avoimien Ovien herkullinen uutuusnäytelmä, Sakari Kirjavaisen ohjaama Majakanvartija. Tuokioita Tove Janssonin jalkojen juuressa tarkastelee ihmisyyttä näkökulmista, jotka yksilökeskeisessä kulttuurissamme ovat korostuneet.

Kirjailija, kuvataiteilija Tove Jansson (1914–2001) on loistanut majakkana näyttelijöiden Anu Koskisen, Eeva Putron ja Ella Pyhältön elämän murtovesillä. Nyt he purkavat suhdettaan ”Toveen” ja peilaavat omia kokemuksiaan Janssonin elämänvaiheisiin, jotka konstruoidaan näyttämölle. Genreä voisi luonnehtia fanifiktioksi, ja ihailu laukkaileekin esityksessä monensuuntaisesti.

Piirtävän pienen tytön ja äidin läheisestä suhteesta siirrytään juhlivaan isään. Taiteilijaperheestä leikataan väitöstilaisuuteen, jossa Hemuli puhuu hemuliyhteisölleen vapaudesta ja ”tuuveudesta”. Kohtaus vinoilee akateemiselle jargonille särmikkäästi.

Kukin naisista näyttelee vuorollaan Tovea. Jokainen ravistelee kasvuvuosiensa muistopankkeja. Esiin tuodaan nimenomaan identiteetin varjoaines, eli taitoja ja ominaisuuksia, jotka eivät ole niitä sovinnaisimpia tai hyväksyttyjä lainkaan. Ilahduttavaa on raikkaus, jolla esimerkiksi naistaiteilijan homoseksuaalisuus käsitellään.

Anna Krogeruksen ja työryhmän yhdessä tuottama käsikirjoitus on todella ja illuusiolla raikkaasti ilkamoiva fuusio. Yleisöä puhutellaan aluksi suoraan, mutta tarinan edetessä hienovaraisesti, pienin elein.

Lue Maija Jelkäsen arvio Teatteri&Tanssi-Sirkus-lehdestä 2/2016.