Suomalaisen tv-komiikan viimeisin suuri sukupolvi määrittää edelleen viihteen ja vakavuuden parametrejä ruudulla, valkokankaalla ja näyttämöillä.

Kuva Pate Pesonius.

Tekijöiden ja tyylilajin jatkumo ulottuu Studio Julmahuvista Ihmebantun kautta Putoukseen, Häiriötekijään ja nyt Q-teatterin Jälkeenjääviin.

Episodinäytelmässä sysimusta huumori yhdistyy absurdeilla äkkikäänteillä huutonauruun johdattaviin arkipäiväisyyksiin.

Pinnan alta ilmoille purskahtelee kalman hajua. Ei ole olemassa kuolemanjälkeistä elämää, vaan eipä ole olemassa kuolemaa edeltävääkään elämää, tuntuu Jälkeenjäävien viesti kuuluvan.

Työryhmän kirjoittamista tarinoista ohjaaja Jani Volanen, dramaturgi Antti Hietala ja visuaalinen suunnittelijatiimi ovat luoneet kokonaisuuden, jolle tosiaan kannattaa vain antautua.

Kohtaukset ovat rytmitykseltään virheettömiä ja huikeasti näyteltyjä. Mediataiteena toteutetut videomateriaalit sitovat ja sirpaloittavat kerrontaa tyylikkäästi.

Tapaturmaan päättyvät 50-vuotispäivät Voikkaalla sekä kiista hautamuistomerkistä edustavat ryhmän suvereenisti hallitsemaa, perinteisintä komediaa. Tähän aikaan osuvaa ja määrittelyjä kaihtavaa huumorin lajia edustava kokonaisuus on Pirjo Lonkan ja Tommi Korpelan sydämeenkäyvästi tulkitsema tarina erään auto-onnettomuuden seurauksista. Eikä missään lie aiemmin kuultu vastaavaa kuin Jussi Nikkilän luultavasti maailman paras huono biisi.

Vähäistä tyhjänpuhumista ja tyhjäkäyntiä sekä jokusen nailonperuukin olisi Jälkeenjäävistä voinut karsia pois. Kaiken kaikkiaan esitys on hysteerisen hauska, koskettava ja aavistuksenomaisen pakokauhun katsojaan istuttava.

Jälkeenjäävien tarinoita toistellaan kaveriporukoissa vielä kauan. Sen jättämää tunnejälkeä ei ehkä kosketella kuin yksin yön hetkinä.

Nina Jääskeläinen

Q-Teatteri: Jälkeenjäävät. Ohjaus Jani Volanen. Käsikirjoitus Jani Volanen, Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Elena Leeve, Jussi Nikkilä, Eero Ritala ja Lotta Kaihua. Dramaturgi Antti Hietala. Lavastus, video- ja valosuunnittelu Ville Seppänen, Annukka Pykäläinen, Sakari Tervo. Rooleissa Korpela, Lonka, Leeve, Nikkilä, Ritala ja Kaihua. Ensi-ilta Q-teatterissa 17.9.2015.