Miten saada kiinni hetkestä, joka meni jo? Mitä tapahtuu, kun aikuinen keho kohtaa lapsen liikkeen? Näitä asioita tutkitaan teoksessa Merenneito Annabel ja surullinen Marjatta.

Kuva Katri Naukkarinen.

Lähtökohtana on katsojan rooliin tosielämässä uupunut äiti, joka laittoi videokameran käyntiin ja kuvasi neljän alle kouluikäisen lapsensa leikkejä ja villinä virtaavia flow-hetkiä.

Pääsemme näkemään lapsen touhuilua aikuisen kehoon siirrettynä toimintana. Ja voitte uskoa: se on hauskaa! Ingrid André, Niina Hosiasluoma, Ollli Kontulainen ja Hanna Raiskinmäki loistavat näyttämöllä. Ilmaisua on työstetty hartaasti, niin tarkkaa heidän työskentelynsä on.

Näemme ensin tosielämän videoversion ja sen jälkeen se tuodaan näyttämölle aikuisiin kehoihin.

Kun näyttelijä Raiskinmäki matkii pienen pojan leikkiä, voimme kuvitella edellisen pohjalta, miltä se tosielämässä on näyttänyt. Kohtauksessa Raiskinmäki lataa vyötäisilleen asevyöksi neljä kastelukannua ja haalii lattialta kaiken mahdollisen, sitä krääsää ja vaatekappaleita, jota lastenhuoneen lattiat ovat tulvillaan. Kaikelle löytyy käyttötarkoitus. Lapsen mieli on vapaa, täysin rajaton. Se ei harjoita itsekritiikkiä, mennä soheltaa vain.

Olli Kontulainen uppoutuu pienen tytön intiimiin hetkeen, jossa hän on vahvassa kontaktissa itseensä kuunnellessaan Jukka Pojan Silkkii-kappaletta. Tässä kohdassa herää kysymys, onko ihan reilua kuvata jotain näin henkilökohtaista. Tunnetta vahvistaa se tosiasia, että teokselle materiaalin antaneet lapset istuvat ensi-iltakatsomossa. Ei voi välttää ajatusta, miltä tämä kaikki heidän silmissään näyttää.

Hillittömän hauskuuden rinnalla päätään nostaa haikeus: hetki, kun mielemme on noin vapaa, on niin lyhyt. Aikuisessa elämässä joudumme näkemään vaivaa, että saamme vapautettua itsemme edes hetkeksi.

Anni Valtonen

Zodiak: Merenneito Annabel ja surullinen Marjatta. Koreografia Satu Herrala. Ohjaus Paula Salminen, Anna Cadia. Valot Anna Pöllänen. Puvut Minttu Vesala. Esiintyjät Ingrid André, Niina Hosiasluoma, Olli Kontulainen ja Hanna Raiskinmäki. Kantaesitys 9.9. 2015.