Näyttelijä Johannes Holopaiselle rooli on työkalu, jonka läpi oma sisäinen maailma kiteytyy teoiksi ja olemiseksi. Rooliin porautuminen alkaa samastumiskohdan etsimisellä.

Kuva Saara Salama.

Taide on sitä, että halutaan ymmärtää, ihmetellä, katsoa ja kokea. Itselleni näytteleminen on tapa kairautua tähän maailmaan ja elämään”, sanoo näyttelijä, joka esittää parhaillaan Sotilaspoika-monologia ja on tunnettu roolistaan Kansallisteatterin HOMO!:ssa.

Holopainen valmistui Teatterikorkeakoulusta pari vuotta sitten. Hän luonnehtii näyttelemistä mahtavaksi ja juuri hänelle sopivaksi ammatiksi, sillä sen kautta voi perehtyä esimerkiksi eri aikakausiin tai ihmisiin.

Holopaisesta on tärkeää, että taide syntyy sisäisestä motivaatiosta, ei vastaanoton ajattelusta.

Jos kallistuu vain ulkoiseen motivaatioon, voi käydä niin, että tulee tehtyä temppu, jolla yrittää ansaita onnistumisen ja samalla väistää kohtaamisen.”

Uuden oppimisen ilo motivoi Holopaista. Kun antautuu kulloinkin meneillään olevalle prosessille, voi tulla itsekin yllätetyksi.

Valmiita odotuksia myötäilemällä tehdyt ratkaisut syntyvät usein jo oivalletuista asioista. Jotta jotain yllättävää voisi tapahtua, on uskallettava ottaa riskejä.”

Lue Matti Tuomelan haastattelu Johannes Holopaisesta Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 5/2015.