Reetta-Kaisa Iles pokkasi paritanssiin neljä suomalaisen nykytanssin allstar-taituria. Syntyi tanssiteos Hiljaiset tunteet, joka esittää sisäisiä ja ulkoisia kuvioita lavatansseissa. Se näyttää kiihkon, kaihon ja pettymyksen, mikä mahtuu pieneen ihmissydämeen ujon kumarruksen, rohkaisuryypyn ja viimeisen valssin välissä.

P*llurallissa yleisö pääsee karvanoppa-auton kyytiin. Kuvassa Laura Rämä. Kuva Pirjo Yli-Maunula.

Kantaesitys löysi paikkansa Täydenkuun Tanssit -festivaalilta ja oikealta, perinteiseltä tanssipaikalta, Pyhäsalmen suurlavalta. Marjo Kuuselaa, 68, Ervi Siréniä, 67, Reijo Kelaa, 62, ja Alpo Aaltokoskea, 56, liikuttaa lavalla tanssin riemu, musiikin imu ja ikävä toisen luo.

Esitys ei ole lavatanssi-illan kalvakka rekonstruktio tai sosiaalisen seurustelun viileä viitekehys. Tanssijoista näkyy laatu, vapaa ilmaisu ja monet mehukkaat aromit. He heittäytyvät kimppaan ja humppaan noloa kaihtamatta ja itseään imartelematta. Lavalta välittyy riemujen rikkaus ja surujen summa, onnekas rakkaus ja tuskakin tumma. Mahtimuusikoiden Eero Grundströmin ja Taito Hoffrénin käsissä on teoksen tenho ja rillumarei.

Hiljaiset tunteet saa lisäesityksiä Ravintola Kaisaniemessä Helsingissä tammikuussa 2016.

Immersiivisyys eli upottavuus oli festivaalijohtaja Pirjo Yli-Maunulan johtoajatus tänä kesänä. Parhaat esimerkit siitä olivat kylän raitilla ajettu P*lluralli ja Valtteri Raekallion uusi paikkasidonnainen teos Novelleja unohdetuista huoneista Lamminahon hylätyllä maatilalla.

P*lluralli on yli kolmetuntinen kierros karvanoppa-autoilla kesäillassa kartturina melko vapaa käsikirjoitus. Syntyy hetkellinen yhteisö – niin kuin oikeassa pillurallissa.

Autoradiosta soi jytkemusa, ja kertojan ääni analysoi itse ilmiötä: ”Pilluralli oli itse tehtyä elämää varten.” Vastakkain asettuvat pilluralli initiaationa, rituaalina ja julkisessa tilassa tapahtuvana häiriönä. P*lluralli juhlii pillurallia. Tapahtuma on karnevalistinen, puberteettinen ja dionyysinen elämystaideteos nostalgiaa ohittamatta. Esityksessä täyttyvät immersiivisyyden elementit: fun, flux and furore. P*llurallia ajetaan taas toukokuussa 2016, tällä kertaa Kajaanissa.

Valtteri Raekallion teos Novelleja unohdetuista huoneista on esitys kaikille aisteille: Lamminahon 150-vuotiaan talon tupaan ja piharakennuksiin levittäytynyt esitys tarjosi kahvia, keksejä ja aikatasoja tanssijoiden esittämien, kuvitteellisten entisten asukkaiden välityksellä. Tulikin oli läsnä elävänä ja filmillä.

Syntyi maaginen ja supranaturalistinen kerrostumisen ja kummittelemisen kokemus. Uteliaisuus ja heittäytyminen ovat immersiivisyyden sokeri ja suola. Valokuvaniput pöydillä, kaitafilmit pienistä pojista ja Tuntematon sotilas filminauhoina Medusan kaltaisen Inka Tiitisen päässä tarjosivat lisämateriaalia assosiaatioille. Koreografin mukaan tunteet ja kokemukset liikkuvat vahvemmin, kun yleisö liikkuu esityksen mukana.

Eeva Kauppinen

Täydenkuun Tanssit Pyhäjärvellä. Hiljaiset tunteet. Koreografia Reetta-Kaisa Iles. Tanssi Marjo Kuusela, Ervi Sirén, Reijo Kela, Alpo Aaltokoski. Musiikki Eero Grundström ja Taito Hoffrén. Puvut Jaana Kurttila. Valot, lavastus William Iles. Ensi-ilta 28.7. 2015. Routa Company, Tanssiteatteri Minimi, Pyhäsalmen Tanssi ry: P*lluralli. Esiintyjät Kira Riikonen, Anna Riski, Samuli Nordberg, Tuomas Juntunen, Antti Lahti, Esko Vatula, Laura Rämä. Ensi-ilta 25.7. 2015. Valtteri Raekallio: Novelleja unohdetuista huoneista. Runot Eino Santanen. Esiintyjät Auri Ahola, Mirva Mäkinen, Inka Tiitinen, Eino Santanen, Eero Vesterinen, Valtteri Raekallio. Lavastus Aino Koski. Projisoinnit Thomas Freundlich. Ensi-ilta 27.7.2015.