Cilla Backin Tarantata on syvälle viiltävä esitys. Sisällä on ajatus naisesta, joka ei saa ilmentyä kokonaisena. Jotain täytyy aina piilottaa, hallita tai hillitä: intohimot, taiteellisuus, äly, tarve hengittää vapaasti, viha ja raivo.

Esitys on yhtä aikaa kiinni paikassa ja irti siitä. Tanssiteatterin Minimin esitystila Sotku muuttuu pienin viittein italialaiseksi ravintolaksi, jonka takaosassa vaivaavat taikinaa esiintyjät Johanna Jauhiainen, Riikka Puumalainen ja Liisa Ruuskanen.

Naiset myös tarjoilevat pöytiin puccia-leipää Pugliasta.

Katolilaisittain mustiin pukeutuneet hengettäret, tarantatat, kiitävät salissa valkoisissa esiliinoissa juosten, väristen tai tanssiaskelin.

Tamburiini ja mies (muusikko ja äänisuunnittelija Antti Raekallio) ovat läsnä kaikessa.

Taikina sitoo naiset keittiöön, arkeen, jonka tarjottimella kohoaa traagisia ja mehukkaita naiskohtaloita: italialaisen runoilijan Alda Merinin, meksikolaisen kuvataitelijan Frida Kahlon ja ruotsalaisen kirjailijan Selma Lagerlöfin sankarittaren Marianne Sinclairen elämät. Ja toistensa vastakohdat, toistaan kyyläävät kaksoset.

Kertomusten myötä katsoja irtoaa Kuopiosta ja ajasta ja kulkee italialaiseen mielisairaalaan Milanossa, linja-auto-onnettomuuteen Meksikossa ja Ekebyn kartanon tanssiaisiin Keski-Ruotsin Värmlantiin.

Ohjaaja Backille esiintyjän keho on avain esitykseen. Minimin naiset käyttävät sitä aistikkaasti ja estottomasti. Tietty rajattomuuden kokemus on katarttinen ja tuottaa aistimuksellista nautintoa.

Tarantella-hämähäkin lisäksi pistojaan tekevät Alda Merinin ja Fernando Pessoan runot: ”Tuulessa lepattavaa lihaa me ollaan…”

Tarantata on hienosyinen, ihailtavan omalakinen ja rohkea esitys, jonka toivoisi liikahtavan kotimaisille festivaaleille.

Lue Eeva Kauppisen arvio esityksestä Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 3/2015.

Tanssiteatteri Minimi: Tarantata. Ohjaus, käsikirjoitus, lavastus ja puvustus Cilla Back. Valot Sam Siltavuori. Äänet Antti Raekallio. Esiintyjät Johanna Jauhiainen, Riikka Puumalainen, Antti Raekallio ja Liisa Ruuskanen. Ensi-ilta Sotkulla Kuopiossa 6.3.2015.