Anton Tšehovin Lokkia on ahkerasti kulutettu kotimaisilla näyttämöillä, mutta ruotsiksi sitä ei ole meillä esitetty kahteen vuosikymmeneen. Universum-teatterissa ensin esitetty Måsen nähdään toukokuussa myös Tammisaaressa.

Sara Soulié ja Jon Henriksen. Kuva Vladimir Pohtokari.

Suomenruotsalaisessa versiossa näyttämöllä nauretaan ja irrotellaan koomisessa virityksessä suomenkielisiä Lokkeja enemmän, mutta näytelmän tragiikka on yhtä viiltävää.

Vastakaiuttoman rakkauden ja kutsumuksen teemojen rinnalle nousee sukupolvien kuilu ja toisaalta sukupolvien sillan mahdollisuus: Eri-ikäiset voisivat helpottaa toistensa tuskaa, jos vain osaisivat. Mutta eivät he kykene, ja siksi elämä on kauhean vaikeaa.

Taitavat näyttelijät ovat tallentaneet olemuksiinsa uskottavasti Lokin taian. Sara Soulién nuori Nina on aluksi kirkassilmäinen ja toiveikkuutta tihkuva tuleva näyttelijä. Kontrasti on raju viimeiseen, ihmisraunioiden täyttämään näytökseen, jossa kaikkien unelmat ovat särkyneet ja Ninan silmien säihke lohduttoman lopullisesti sammunut.

Jon Henriksen on sympaattisin ja surumielisin Kostja miesmuistiin. Epäonnistuneen kirjailijan, rakastettunsa ja äitinsä hyväksyntää vaille jääneen nuoren miehen viimeinen ele liikuttaa aidosti. Muut miesroolit vakuuttavat kautta linjan, mutta show’n varastavat lopulta äänekkäämpinä häärivät naiset.

Näyttelijöiden ilmaisu on isoa, muttei liiallista. Martina Roosin diiva-Arkadinan suureen egoon räiskyvä tulkinta sopii ja Tove Qvickströmin elämäänsä lopen kyllästynyt, nurkissa mököttävä ja juopotteleva Masa on lujaa tekoa. Kati Outinen näyttelee tilanhoitajan osan housuroolina. Sorinin vanhuudenhöperyyttä korostava, omintakeinen ja fyysinen tulkinta hyppää hieman erilleen muun ensemblen tyylistä.

Riina Maukola

Teater Mars & Ozonteatern: Måsen. Ohjaus Åsa Salvesen. Lavastus ja puvut Erik Salvesen. Valot Alexander Salvesen. Musiikki Ville Hukkinen. Rooleissa Max Bremer, Jon Henriksen, Sam Huber, Niklas Häggblom, Fred Negendanck, Åsa Nybo, Kati Outinen, Tom Rejström, Martina Roos, Sara Soulié, Tove Qvickström. Ensi-ilta Universum-teatterissa 20.3.2015 ja Kulturhuset Kareliassa 6.5.2015.