Volmari Iso-Hollo (1907–1969) oli yleisurheilija, joka voitti kultaa 3000:n metrin estejuoksussa Los Angelesin ja Berliinin olympialaisissa 1930-luvulla. Keravalla käytännössä koko elämänsä elänyt legenda on saanut patsaan paikkakunnalle ja hänen mukaansa on nimetty katu ja ostoskeskus.

Jari Pahkin-Hämäläinen ja Severi Haapala. Kuva Nina Juutilainen.

KUT-teatteri tekee tänä talvena Iso-Hollolle kunniaa esityksellään Vomma.

Ohjaaja, koreografi Ari Numminen ja työryhmä ovat koostaneet Iso-Hollosta kirkkaan ja meditatiivisen mentaalimuotokuvan. Liikkeen, äänimaiseman ja muutamien viitteellisten näyttämöratkaisujen avulla Vomma onnistuu kertomaan paljon Iso-Hollosta, urheilijuudesta, elämästä ja isänmaasta.

Esityksen avoin rakenne ei toista sellaisenaan juoksijan vaiheita. Iso-Hollo kirjoitti ennen sotia harjoitus- ja valmennusoppaan, joka osaltaan on Juha Hurmeen Vommaan kirjoittaman tekstin pohjana.

Näyttelijä Jari Pahkin-Hämäläisen monipuoliset fyysiset taidot ja suvereeni puheilmaisu tekevät katsomiskokemuksesta levollisen, vaikka näyttelijälle Vomma on iso fyysinen ponnistus.

Esityksen äänistä vastaava Severi Haapala tukee laiskanpulskeassa roolissaan Pahkin-Hämäläistä. Kokonaisuudesta ei puutu hiljaista huumoria ja koskettavuutta.

Esitys kantaa oman kaarensa, mutta jää kolmevarttisena turhan lyhyeksi. Näillä eväin sitä olisi katsonut mielellään kokonaisen tunnin. Eikä KUTin näkemys urheilijasankarista tyhjentänyt pakkia lähimainkaan.

Edelleen kunnioitettavia ennätyksiä nimissään pitävän Iso-Hollon vaiheista olisi aineksia vaikka elokuvaan. Istuihan mies esimerkiksi Hitlerin pöytäseurueessa Berliinin voittonsa jälkeen.

Nina Jääskeläinen

Keski-Uudenmaan Teatteri KUT. VOMMA. Teksti Juha Hurme. Ohjaus Ari Numminen. Valo- ja äänisuunnittelu Severi Haapala. Näyttämöllä Jari Pahkin-Hämäläinen ja Severi Haapala. Ensi-ilta Kerava-salissa 17.1.2015.