Janne Reinikaisen hallitusti ohjaama ja Timo Hietalan hienovireisesti läpisäveltämä Pohjalla rakentuu Kansallisteatterissa kuin moniäänisenä soiva, fyysinen ja kuvallinen näyttämöruno.

Kati Lukan lavastus, Tarja Simosen puvustus ja Max Wikströmin valot tekevät kokonaisuudesta maalauksellisen. Kuvassa Tuomas Rinta-Panttila. Kuva Stefan Bremer.

Syrjäytyneiden yömajan rujot asukkaat ryömivät koloistaan toinen toistaan huterampina, keuhkot pihisten, veriroiskeet lakanoissa. Murhaajien, varkaiden, narkkareiden, prostituoitujen ja huijareiden rähjäinen asuntola on täynnä kärsimystä, köyhyyttä ja läpitunkevaa kosteutta.

Tulkinta esittää isoja kysymyksiä ihmisarvon vähimmäisvaatimuksista. Kauneus, vapaus, totuus? Missä olosuhteissa oikeudenmukaisuutta, myötätuntoa ja lojaliteettia voi kokea? Mitkä voisivat olla rikkinäisten ihmisten yhteisön koossa pitäviä voimia? Miten hyvä- ja huono-osaisiin jakautuminen vaikuttaa ihmisiin? Kenen on vastuu lähimmäisestä?

Lue koko Annukka Ruuskasen arvio Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden numerosta 1/2015.

Suomen Kansallisteatteri. Maksim Gorki: pohjalla. Sovitus Eva Buchwald ja Janne Reinikainen. Ohjaus Janne Reinikainen. Suomennos Sami Parkkinen ja Eva Buchwald. Dramaturgi Eva Buchwald. Lavastus Kati Lukka. Puvut Tarja Simonen. Musiikki Timo Hietala. Valot Max Wikström. Rooleissa mm. Linda Wiklund, Lauri Tilkanen, Pia Piltz, Jukka-Pekka Palo, Petri Manninen, Tuomas Rinta-Panttila. Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 3.12.2014.