Myrskyn kourissa keikkuvassa laivassa on liikaa painoa. Mutta ei hätää, joku epäproduktiivinen yksilö voidaan hyvin heittää yli laidan. Valinnanvaraa on: yksinhuoltajaäiti, maahanmuuttaja, työtön humanisti… Kuka saa mennä?

Prinssi Jusuf. Kuva Heli Sorjonen.

Cirko Aereon terävän parodisessa Camping 3:ssa tapahtumapaikkana on risteilyalus, tyylilajina yhteiskunnallinen satiiri ja teemoina muun muassa maahanmuuttajuus, syrjäytyminen ja rasismi.

Riemastuttavan epäkorrektia huumoria viljelevässä esityksessä Jori Reunasen, Kristiina Janhusen ja Bellina Sörenssonin hienot sirkusnumerot ovat vain yksi elementti. Niiden lisäksi mukana on niin Kaisa Niemen näyttelemiä sketsihahmoja, tanssia, tietokirjailija Osmo Tammisalon lukemia tekstejä, räppikappaleita kuin itse Timo Taikuri eli Timo Kulmakko.

Huumorin räväkkyyttä kuvaa kohtaus, jossa tummaihoinen suomalaisräppäri Prinssi Jusuf laitetaan laulamaan karaokessa Me halutaan olla neekereitä ja muita takavuosien rasistisia listahittejä. Toisessa kohtauksessa Jusuf esittelee naama peruslukemilla kaislamajaa, jossa hänen perheensä kuulemma asui itähelsinkiläisen lähiön metsässä – ennen muuttamistaan kartanoon Sipooseen.

Esityksen satiiri toimii harvinaisen hyvin: se paiskaa kasvoille sellaiset rasistiset asenteet ja rakenteet, joiden kanssa valkoinen keskivertosuomalainen harvoin joutuu tekemisiin – ja juuri niin noloina, rumina ja järkyttävinä kuin ne ovat.

Vaikka esityksen monet erilaiset elementit istuvat hyvin yhteen, temaattisesti kokonaisuus on hieman hajanainen. ”Tieteelliset” tekstit eivät osumatarkkuudessa yllä samaan kuin muu esitys parhaimmillaan, vaan jäävät irrallisiksi ja pinnallisiksi.

Silja Ylitalo

Cirko Aereo: Camping 3 – Hyvä ja paha kieli. Konsepti, ohjaus Maksim Komaro. Esiintyjät Prinssi Jusuf, Timo Kulmakko, Bellina Sörensson, Kristiina Janhunen, Osmo Tammisalo, Kaisa Niemi, Jori Reunanen. Valot Kauri Klemelä. Puvut Suvi Hänninen. Lavastus Maksim Komaro, Juho Rahijärvi. Ensi-ilta Cirkossa Helsingissä 8.1.2015.