Korjaamo hakeutui velkasaneeraukseen

Kulttuuritehdas Korjaamon taustayhtiö on hakeutunut yrityssaneeraukseen.

Yhtiö velkaantui vuonna 2012 kahdesta syystä. Ensinnäkin tekemämme 1,2 miljoonan euron remontti ylitti budjetin, ja investoinnin rahoitus jäi vajaaksi. Toiseksi teimme tuona vuonna yli 700 000 euron tappion, joka osin johtui remontista, osin kahden yrityksen – Kulttuuritehdas Korjaamon ja Image Matcin – hitaasti sujuneesta liittämisestä yhteen”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

Samalla markkinatilanne yritysmyynnissä heikkeni entisestään ja odottamamme yritystulot jäivät toteutumatta. Korjaamon kulttuuritoiminnan omarahoitusosuus on 80–90 prosenttia, joten liiketoiminnan on yksinkertaisesti oltava riittävän menestyksellistä, jota ansaintamallimme toimisi. Vuosina 2013 ja 2014 yhtiön kassatilanne ei ole heikentynyt, joskaan ei parantunutkaan.”

Saneerausohjelman myötä tavoite on tasapainottaa yhtiön taloutta sekä turvata kaupunkikulttuurin toiminnot ja tapahtumat myös tulevina vuosina.

Grünsteinin mukaan Korjaamon Teatteri jatkaa toimintaansa.

Tulevan toiminnan pääpaino on vierailuissa sekä kotimaasta että ulkomailta. Emme tee omia tuotantoja, vaan pyrimme kiinnostavimman ajantasaisen teatterin näyteikkunaksi helsinkiläisille. Stage-festivaalin kokoa on supistettu jo vuonna 2013. Keskeiset saneeraustoimet sekä toiminnassa että henkilöstössä on toteutettu jo vuosina 2013-2014.”

Toimitusjohtajan mukaan konkurssiuhkaa eiole näköpiirissä.

Toiminta jatkuu ja syksy on käynnistynyt vilkkaana.”

Kulttuuritehdas Korjaamo on osa Korjaamo Group Oy:tä, joka tuottaa konsultointipalveluita ja tapahtumia lukuisissa kaupunkikulttuurikohteissa. Kulttuuritehtaan lisäksi toimintaan kuuluvat Jääpuisto Rautatientorilla sekä pop up -kahvila Allas ja Katajanokan meriuimala.

Kapsäkki yrityssaaneeraukseen

Musiikkiteatteri Kapsäkki hyväksyttiin 6.10.2014 saneeraukseen viime kevään ja kesän aikana erääntyneiden maksujen, lähinnä verojen ja vakuutusten, vuoksi. Velat ovat kertyneet lyhyen ajan kuluessa viime kevään aikana. Tilanteen vakavuus selvisi Kapsäkin hallitukselle elokuussa. Teatteri on irtisanonut toiminnanjohtaja Leo Bonsdorffin.

Kapsäkki-osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja, muusikko ja säveltäjä Maija Ruuskanen kertoo, että teatterin tämänhetkinen tilanne on olosuhteisiin nähden hyvä ja energinen. Laadituilla suunnitelmilla saadaan maksetuksi kaikki kertyneet velat.

Koska onnistuimme toimimaan suhteellisen nopeasti, tilanne on saatu hallintaan ja voimme jatkaa normaalisti, tosin tiukalla sisäisellä kulukurilla ja tähänastista paremmalla suunnittelulla ja seurannalla.”

Ruuskanen huomauttaa, että tuotannon aikaisen rahoituksen järjestäminen on alalla muutenkin haastavaa. Lisäksi Kapsäkki pyrkii tekemään suomalaisia kantaesityksiä, ja se on kallista.

Lipputulojen osuus rahoituksesta kasvaa onneksi edelleen kiitettävää tahtia. Muun muassa tämän vuoksi on tultu harhakäsitykseen, että tekijöiden palkkioita voisi nostaa. Laskelmat eivät ole kuitenkaan olleet realistisia. Osuuskunnan jäsenistössä on onneksi paljon osaamista ja taistelutahtoa, suorastaan taisteluintoa.”

Kapsäkin seuraava kantaesitys Houdini – maaginen musikaali kahleiden kuninkaasta saa ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa 4.12. Ensi vuonna juhlitaan Kapsäkin viisitoistavuotista taivalta.

Minna Tawast