Suomen Kansallisooppera on avannut verkkosivujensa yhteyteen kaikille avoimen Encore-esitystietokannan, josta voi hakea Kansallisoopperan ja sen edeltäjien ooppera- ja balettiesitysten tietoja vuodesta 1911 alkaen.

Nyt julkaistavasta ensimmäisestä versiosta löytyvät tiedot esitettyjen teosten tuotantokerroista ja esitysmääristä. Alkuvaiheessa tarkat esiintyjätiedot ovat saatavissa oopperoiden ja balettien ensi-illoista. Tiedot täydentyvät koko ajan ja vuoden 2014 loppuun mennessä kaikkien oopperaesitysten esiintyjätiedot ovat saatavilla. Kaikkien balettiesitysten tiedot ovat valmiina kesällä 2015.

Tietokantaan on liitetty myös pieni otos vanhoja esitys- ja roolikuvia, puku- ja lavastusluonnoksia sekä kuvia alkuperäisistä ohjelmalehtisistä. Uusien esitysten tiedot siirretään tietokantaan kuukausittain. Näin Encore täydentää Kansallisoopperan internet-sivuilla näkyviä ajankohtaisia ohjelmistotietoja.

Encore-tietokanta löytyy Kansallisoopperan internet-sivuilta ja osoitteesta encore.opera.fi. Tietokannassa voi tehdä vapaasanahaun, selata aakkosellisia luetteloita tai tehdä tarkkoja hakuja esim. henkilön tai päivämäärän mukaan. Palvelun teknisestä toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Eduix Oy.

Tietokannan luominen on ollut mittava hanke, sillä Kansallisoopperan yli satavuotisen historian aikana ooppera- ja balettiesityksiä on ollut yli 20 000. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut tietokantahanketta vuosina 2012 ja 2013 myönnetyillä erityisavustuksilla.