Tampereen Teatterikesässä nähdään maailmanlopun jamit Sloveniasta. The Crazy Locomotive seikkailee puolalaisen avantgarden hangessä.

Kuva Peter Uhan.

Slovenian kansallisteatterin The Crazy Locomotive on puolalaisen Witkacyn eli Stanisław Ignacy Witkiewiczin vuonna 1923 kirjoittama avantgardistinen näytelmä. Sitä pidetään metafyysisenä ja filosofisena, rakenteeltaan spiraalimaisesti etenevänä mestariteoksena.

Teoksessa kaksi roistoa tekeytyy veturimieheksi ja lämmittäjäksi. Miehet kaappaavat junan ja ohjaavat sen kohti yhteentörmäystä, päin valtavaa, kosmista räjähdystä, jonka tulisi toteuttaa Jumalan tuomio ja paljastaa kaksikolle kaiken olemassaolon tarkoitus.

Kiihtyvällä vauhdilla kohti tuhoa etenevä matka ei suju suunnitellusti. Toiseen aika-avaruusulottuvuuteen tähdätty reissu suistuu banaaliin todellisuuteen säilyttäen silti kiihtyvän vauhtinsa.

Suomessa vähän tunnettu Witkacy oli Varsovassa vuonna 1885 syntynyt kirjailija, valokuvaaja, runoilija, kuvataiteilija ja filosofi. Hän teki itsemurhan Neuvostoliiton miehitettyä Puolan itäosat syksyllä 1939. Hänen maineensa kirjailijana ja näytelmäkirjailijana alkoi kasvaa Puolassa ja Itä-Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Szalona lokomotywaa pidetään yhtenä kirjailijan parhaimmista näytelmistä. Siinä tämä itseironisesti kietoo yhteen taidefilosofiset näkemyksensä, huikean assosiaatiovyyhdin ja nerokkaan teatterillisen kerronnan.

Tampereelle saapuvan esityksen ohjaajan Jernej Lorencin käsissä näytelmä on saanut eräänlaisen maailmanlopun jamien muodon. Näyttämöllä on kaksi pianoa. Junan liikettä, sen kiihtyvää rytmiä ja kaikkia henkilöhahmoja esittää 12-henkinen ensemble. Musiikin, laulun ja fyysisen teatterin keinoin ryhmä vie katsojan puolentoista tunnin hengästyttävälle matkalle.

Esitys alkaa hienona, meditatiivisena kuoleman matkana, joka on ohjaajan metafora Euroopan kuolemalle. Sitten tapahtuu käänne – ja pam, loppupuoli on täyttä ilotulitusta”, kuvailee ohjaaja Mikko Roiha.

Tampereen Tatterikesän taiteelliseen johtoryhmään kuuluva Roiha näki The Crazy Locomotiven viime syksynä Mariborin teatterifestivaalilla Sloveniassa. Keski-Euroopan korkeatasoisimpiin kuuluva festivaali tarjosi monia hienoja esityksiä, mutta The Crazy Locomotive vei Roihalta jalat alta.

Täysin yksin Roiha ei mielipiteineen ole, sillä ”Hullu veturi” sai festivaalin arvokkaimman palkinnon tapahtuman parhaasta esityksestä. Toisen kunnianosoituksen esitys sai parhaasta musiikista.

Lue koko Nina Jääskeläisen artikkeli Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden numerosta 4/2014

Etusivun kuva Peter Uhan.