Naiset jakavat muistojaan

Lähtökohta Virva Talosen teokseen Vuosirenkaat oli kutkuttava: viisi upeaa, eri-ikäistä tanssijaa jakamassa henkilökohtaista, ruumiillista ja kollektiivista historiaa.

Heidi Masalin, Unna Kitti, Arja Raatikainen, Marjo Kuusela ja Riikka Räsänen. Kuva Uupi Tirronen.

Teoksen alussa ryhmä kävelee tilassa yhtaikaa. Katseet kääntyvät kuin seuraten jotain ohimenevää. Vähitellen liike monipuolistuu ja naiset alkavat puhua ääneen siitä, mitä parhaillaan tekevät. Muodostuu viiden tanssijan elävä ja puliseva organismi. Unna Kitti aloittaa kertomuksen eläimistä, joita hänellä on lapsena ollut.

Tanssijat pysähtyvät istumaan tuoleille, ja ilmaan heitetään sanoja ja vuosilukuja. Mitä eri aikoina syntyneille tulee mieleen sanasta ”kesätyö” tai vuodesta 1995?

Erityisesti Marjo Kuuselan huumori ja läsnäolo valloittavat. Teoksen keskellä on kuitenkin paljon tyhjäkäyntiä, ja yhteinen liikemateriaali näyttäytyy melko tavanomaisena nykytanssina. Tanssijoiden välinen keskustelu jää pintaraapaisuksi.

Lopuksi kuullaan vielä nauhalta haaveita ja utopioita tulevista vuosista. Loppuhuipennuksena on rytmikäs lantiosta lähtevä liike, joka kasvaa jokaisella omannäköiseksi irrotteluksi.

Teoksen äänet ja visuaalinen maailma ovat varsin pelkistetyt. Katosta roikkuva esinekollaasi sisältää vanhoja polkupyöriä, tuoleja, tikkaita, marjanpoimureita ja vatkaimia. Arjen muistojen kauneutta on hetkittäin läsnä teoksessakin.

Parasta on taitavien esiintyjien rauhallinen ja levollinen läsnäolo esimerkiksi heidän maatessaan lattialla vierekkäin, kun Arja Raatikainen kertoo juttua mummostaan ja laulaa. Pannuhallissa yleisö on lähellä ja siihen kohdistetaan välillä suora katse; syntyy yhteisen jakamisen tila.

Esitys jätti minulle kuitenkin hieman puolikylläisen olon. Näin hyvistä ainesosista olisi saanut keitettyä vielä maukkaamman ja muhevamman keitoksen.

Aino Kukkonen

ZODIAK-KATVE-TALONEN: VUOSIRENKAAT. Koreografia, ohjaus Virva Talonen. Tanssi Marjo Kuusela, Arja Raatikainen, Riikka Räsänen, Heidi Masalin, Unna Kitti. Valot Nanni Vapaavuori. Äänet Jaakko Kujala. Ensi-ilta Zodiak Pannuhalli 26.4.2014.

Etusivun kuva Uupi Tirronen.