Voiko insinööriyttä sammuttaa?

Ihmisen himo nähdä, millainen jysy maata täräyttää, kun oikein jysäytetään, voittaa aina harkinnan, kuten jokainen lapsi ja tiedemies tietää.”

Kansallisteatteriin massiivisen ihmisyys-inventaarion kirjoittanut ja ohjannut Laura Ruohonen kuvaa käsiohjelmassa oivallisesti, mistä Luolasto-esityksessä on kyse. Juonen tasolla ajankohtaisesta aiheesta, ydinvoiman loppusijoittamisesta, teeman tasolla ihmisen uteliaisuudesta, jonka ajamana ylletään tieteen saavutuksiin ja tuhotaan maailmaa.

Luolastolla on juoni, mutta realismin tyylilajista teos erkaantuu kauaksi. Ruohonen on kirjoittanut ja ohjannut erilaisia tekstiaineksia rinnakkain, ja siitä syntyy mahtavasti soiva kuvaus ihmisen ristiriitaisesta osasta ”maailman herrana”. Tähän tapaan: Kaivoshissit ajelevat taivaan ja maan uumenten väliä kuorolausuntaa harjoittavat insinöörit kyydissään. Monitoriensa ääressä kulunvalvoja puhuu linnulle ruudun takana, luonto on hänelle kuva. Kolme lepakkoa maalaa sanoilla tapahtumille aikaperspektiiviä, kymmeniä miljoonia vuosia maapallon historiaa.

Riikka Talvitien upeat oboet humajavat taustalla. Kati Lukan jättimäiset muovipullorypäleet roikkuvat katosta silmittömän kauniina kristalliluolana.

Kudoksen keskeisenä juonteena on vartijan (Martti Suosalo) ja luolamaalauksia tutkivan arkeologin (Alma Pöysti) epäsuhtainen rakkaustarina.

Luolasto on mahtava orgaaninen rakennelma, joka vangitsee mielen pitkäksi aikaa. Sen kerroksista voi löytää Shakespearea, Pikkuprinssiä, Ernst Tollerin Koneitten murskaajia. Tyylilajiltaan se lähestyykin ekspressionistista teatteria, jossa tiukka yhteiskunnallisuus ja ihmiskäsitys esitetään kantaaottavassa muodossa.

Esitys on omalakinen, jotain hienoa, ennennäkemätöntä.

Annukka Ruuskanen

Suomen Kansallisteatteri: Luolasto. Käsikirjoitus ja ohjaus Laura Ruohonen. Lavastus Kati Lukka. Puvut Tarja Simonen. Musiikki Riikka Talvitie. Valot Ville Toikka. Äänet Heidi Soidinsalo. Videot Timo Teräväinen. Rooleissa mm. Alma Pöysti, Martti Suosalo, Sari Mällinen, Heikki Pitkänen, Markku Maalismaa, Emilia Kokko, Petri Manninen, Helmi-Leena Nummela, Katja Salminen. Kantaesitys suurella näyttämöllä 5.3.2014.