Kun pohjoinen vetelän etelän haastoi

Mikko-Pekka Heikkinen tarjoaa romaanissa Terveiset Kutturasta oivalluksia nykysodista ja sotakuvastosta. Kuten sen, että viime sodat ovat olleet hajoamissotia, ja sen, että suomalaisia mielikuvia hallitsee Tuntematon sotilas.

Timo Heinosen ja Vihtori Rämän sovittama ja jälkimmäisen ohjaama esitys Joensuun kaupunginteatterissa dramatisoi kertomuksen, jossa Pohjois-Suomi on saanut tarpeekseen hyväksikäytöstä ja yllättää Etelä-Suomen äkkirynnäköllä.

Sotamielikuvien alituisia viittauskohteita ovat Edvin Laineen ja Rauni Molbergin elokuvat. Niiden rinnalle kipuavat Pelastakaa sotamies Ryan ja Taistelutoverit. Kuviin ei tosin viitata kuvilla, vaan draamateatterin perinteitä noudattaen sanallisesti. Tähän Heikkisen herkullinen kieli toki houkuttaa, mihin nojaa myös esityksen huumori.

Näkökulmahenkilön paikka varataan Markku Maasillan sävykkäästi näyttelemälle Jesse Purolalle, jonka ohjenuora on kysymys: ”Mitä Koskela tekisi?”

Esitys perustelee pohjoisen sotaretken romaania vakavampaan sävyyn. Armeijan komentaja Oula (Kirsi Kärnä) kasvaa myyttisiin mittoihin televisioruudussa esitettyjen, luontosuhdetta ja historiallisia vääryyksiä käsittelevien monologiensa myötä. Ne tuovat vaihtelua esityksen ilkikuriseen otteeseen, mutta rakentavat sankarimyyttiä purkamisen sijaan.

Mediakritiikki jää puolitiehen. Uraansa sotareportaaseilla luova toimittaja Aino Riski (Merja Pennanen) unohtuu hyvän alun jälkeen sivuhenkilöksi, sodan tosi–tv-videoiksi bloggaava Sarén taas vertautuu taaksepäin Tuntemattoman sotilaan niskureihin.

Aku Meriläisen mediainstallaatio tuo esitykseen sekä somea että mennyttä maailmaa, mutta ei luo suhdetta esitykseen. Teemassa olisi ollut kehittelemisen varaa.

Sen sijaan Heikkisen hienosti henkilöiksi rakentamat havainnot siitä, että etninen alkuperä ja kulttuurinen kiinnittyminen ovat irti toisistaan, toimivat esityksessä hyvin Kutturan Gangstan Toni Morottajan (Suvi-Maaria Virta) ja suomensomali Abdi Bahdoonin (Mirva Kuivalainen) hahmoissa.

Esitys rakentaa näyttämölle myös sodan, jota romaanissa ei ole, ja sen se tekee roolituksella. Kun naiset näyttelevät kaikki valtaansa puolustavan etelän kannalta ”toiset” rakentuu sota paitsi pohjoisen ja etelän myös sukupuolten välille – jos katsoja niin tahtoo nähdä. Vaikutelmaa tukee Ina Jacobssonin puvustus, joka korostaa pohjoisen joukkojen fyysistä ketteryyttä etelän sotilaiden kömpelöä massaa vastaan.

Outi Lahtinen

Joensuun kaupunginteatteri: Terveiset Kutturasta. Sovitus Mikko-Pekka Heikkisen romaanista Timo Heinonen ja Vihtori Rämä. Ohjaus Vihtori Rämä. Lavastus Marie Antikainen, Vihtori Rämä ja Timo Heinonen. Puvut Ina Jacobsson. Mediainstallaatio Aku Meriläinen. Valot Mikko Pajanen. Äänet Miikka Ahlman. Rooleissa Kirsi Kärnä, Suvi-Maaria Virta, Minna Maaria Virtanen, Mirva Kuivalainen, Merja Pennanen, Markku Maasilta, Tuukka Jukola, Petteri Rantatalo, Lassi Uimonen. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 19.3.2014.