Messu ei-tietoisessa tilassa

Koreografi Petri Kekoni herättää Non-linear-tanssimessussaan katsojan konkreettisen ja hengellisen tuntoaistin.

Kuvassa Tanja Illukka. Kuva Nanna Saarhelo.

Liikkeen ja tilan messuun osallistuvat sekä tanssijat että yleisö. Katsojien arkinen liikehdintä esityspaikasta toiseen kohtaa pakottomasti tanssijoiden ekspressiivisen ja voimakkaita muotoja tuottavan liikkeen.

Kekoni ja valosuunnittelija Matti Jykylä ovat tehneet korkeasta, suuri-ikkunaisesta hallista katedraalin. Suvilahden Kattilahallin nurkissa on selkeät näyttämöneliöt, keskellä tilan halkaisee catwalk, johon muodostuu päällekkäisten valoviivojen ristikko. Katon vaakasuoraan ja vinoon suunnatut valospotit synnyttävät vaikutelman kirkon ikkunoista siivilöityvästä valosta.

Koreografisia kokonaisuuksia on viisi. Ne alkavat porrastetusti, ensin keskeltä, sitten nurkista. Katsojalla on tilaa vaeltaa, pysähdellä ja silti nähdä melkein kaikkialle. Tila kietoo yhteiseen tapahtumaan, vaikka tanssijat eivät ota yleisöön kontaktia. Kokemus pysyy verkkokalvolla ja kehossa pitkään esityksen jälkeen.

Kolmessa nurkassa tanssivat keskenään erilaisiin asuihinsa puetut kolmen ryhmät, yhdessä liikkuu yksinäinen naishyönteinen, ja catwalkia halkoo kaksi toisiaan vastaan liikkuvaa naista.

Liikkeet ovat vahvoja, lattiaan juurtuneita ja jostain syvältä kumpuavia, aivan kuin tietoisuus olisi pyritty kuorimaan pois ja haettu puhdasta fyysistä olomuotoa. Silti jokaisen ryhmän laatu on omanlaisensa. Catwalkilla päästellään välillä murinan kaltaisia ääniä, hyönteisnainen värisee tietoisena jokaisesta solustaan.

Antti Nykyrin äänimaailma muistuttaa veden lorinaa, tulen rätinää, kirkonkelloja ja erilaisia suhinoita. Ne luovat tunnelmaa, mutteivät anna liikkeelle rytmiä. Sen tanssijat tekevät yhdessä hengittäen.

Minna Tawast

Petri Kekoni Company/Liikkeen puolesta ry.: Non-linear–tanssimessu. Koreografia, konsepti ja lavastus Petri Kekoni. Sävellys ja äänet Antti Nykyri. Valot Matti Jykylä. Puvut Monika Hartl. Tanssi Meeri Altmets, Riina Huhtanen, Tanja Illukka, Andrius Katinas, Maija Kiviluoto, Saku Koistinen, Tuomas Mikkola, Valtteri Raekallio, Esete Sutinen, Jukka Tarvainen, Terhi Vaimala, Ulla Väätäinen. Kantaesitys Suvilahden Kattilahallissa 14.3.2014.

Etusivun kuva Nanna Saarhelo.