Europaeuksen rauhanmarssi

Suomen kansallisen heräämisen aika 1800-luvun alussa oli niin kiihkeää, etteivät yötkään riittäneet jatkamaan fennomaanien päivää. Suot ja päät höyrysivät.

Kuvassa Taisto Reimaluoto, Timo Tuominen ja Esa-Matti Long. Kuva Tuomo Manninen.

Juha Hurme on loistavan ensemblensä kanssa kaivautunut tuttujen akateemikkojen maailmaan tuomalla heidän eteisiinsä D.E.D. Europaeuksen, Inkerin runojen väsymättömän kerääjän, Lönnrotin haastajan ja kummajaisen. Hän oli ikuinen ylioppilas, halveksittu elämäntaiteilija. Kuten Aleksis Kivi. Kuten J.J. Wecksell. Hamletin pääkallo repussaan.

Materiaalina Hurmeella on kaikki Suomesta löytyvä tutkimus, eikä se ole paljon. Loput luo taiteilija.

Timo Tuomisen herkästi tulkitsema D.E.D. kulkee jalkaisin, kulunein kengin maailmaa, tuhoaa itseään, etsii runoja, kieliä, kansoja ja rauhaa. Ihminen on Afrikasta, hän julistaa. Valloitan Kiinan, ja eläintensuojeluun on kiinnitettävä huomiota: ei hevosia saa hakata. Eikä naisia.

Kullervon runot hän löysi ja yli 2 000 muuta. Mutta ei hänellä ollut voimia taistella oman Kalevalansa puolesta. Lönnrotin voitti. Inkerin naisten laulut jäivät hyllyihin.

Hurmeen ohjaama esitys on laulujen kommentoima, kauniisti soiva balladi. Se on kulttuuriteko. Riiviömäinen ja traaginen: eivät löydä D.E.D. ja Kivi, Taisto Reimaluodon karusti lämmin kansanmies, kadonnutta näytelmää. Katoavat itsekin. Turhaan äiti odottaa Lemminkäistä koottavaksi.

Suurmiehet ovat hullunkurisista perheistä, silinterit päässään. Ajankuva on poimittu kekseliäästi yksityiskohtiin, ja anakronismit ovat hyväntuulisia. Europaeuksen nälkäkuolema Pietarissa koskettaa.

Professorin viuhuva sauva tuntuu ja sattuu katsojassakin. Suomi koottiin kivulla.

Kirsikka Moring

Suomen Kansallisteatteri: Europaeus. Teksti, ohjaus ja lavastus Juha Hurme. Musiikki Duo Hurme Petra Poutanen-Hurme ja Hanna Rajakangas. Koreografia Saara Hurme. Puvut Anne Kotola. Valot Juha Hurme ja Hannu Lahtela. Äänet Juha Hurme, Petra Poutanen-Hurme ja Hanna Rajakangas. Rooleissa Timo Tuominen, Esa-Matti Long, Taisto Reimaluoto ja Antti Pääkkönen. Kantaesitys Willensaunassa 28.2.2014.

Etusivun kuva Tuomo Manninen.