Minotauros liikuntasalissa

Näyttelijät Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen seisovat keskellä espoolaisen Aarnivalkean koulun liikuntasalia erivärisillä nyöreillä toisiinsa kiinni sidottuina. He ovat Theseus, Kreetan kuninkaan poika, ja Ariadne, Ateenan kuninkaan tytär. ”Me olemme rakastuneita.” Yleisö tirskahtelee.

Kuvassa Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen. Kuva Milla Martikainen.

Kohta liikuntasalin kaikille neljälle reunalle levittäytynyt, silminnähden innostunut yleisö saa auttaa solmujen avaamisessa, antiikin Kreikan Minotauros-tarun taustalla vaikuttavien monimutkaisten perhe- ja jumalsuhteiden konkretisoimisessa, labyrintin punaisen langan kerimisessä.

Espoolaisen Totem-teatterin alakouluja kiertävän lastennäytelmän pnnn lnk katsojat ovat tällä kertaa 1.-4.-luokkalaisia, tarpeeksi isoja keskittyäkseen minimalistisesti näytellyn jumaltarun kuuntelemiseen, mutta tarpeeksi pieniä innostuakseen esiintyjien antamista pienistä tehtävistä. Tuomas Laitisen ohjaamassa esityksessä kohderyhmän huomiokyky ja kiinnostus on selvästi pohdittu ja testattu tarkkaan.

Rissanen ja Lappalainen ovat kerrassaan mainioita. He ovat vahvasti läsnä ja reagoivat herkästi yleisön impulsseihin, mutta pitävät samalla rooleistaan kiinni. Koulun jumppasali voi olla ihan yhtä arvokas näyttämö kuin suuren teatterin lava.

Esitteessä kerrotaan esityksen käsittelevän luottamusta, toisen kohtaamista, turvaverkkoja, sitä ”mikä ihmisten välissä liikkuu”.

En tiedä avautuuko tämä symboliseksi jäävä taso lapsikatsojille ja onko se lopulta edes tarpeen. Tuomas Laitisen onnistunut ohjaus, Katariina Nummisen kekseliäs dramaturgia, taitavat esiintyjät, klassikkotarina ja, mikä tärkeintä, ihastunut yleisö riittävät itsessään erinomaisen esityksen aineksiksi.

Silja Ylitalo

TOTEM-teatteri: pnnn lnk. Ohjaus Tuomas Laitinen. Dramaturgia Katariina Numminen. Esiintyjät Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen. Valo- ja tilasuunnittelu Ainu Palmu. Puvut Milla Martikainen. Äänet Johannes Vartola. Työpajasuunnittelu Louna-Tuuli Luukka. Esitys Aarnivalkean koulussa Espoossa 5.2.2014.

Etusivun kuva Milla Martikainen.