Ihan pellet jätkät

Miten nenää voi ohjata, kysyy Otso Kautto uusimman työnsä äärellä. Hänen haasteenaan on ollut ohjata kahta punanenäistä klovnia, Mikea (Tuukka Vasama) ja Ziniä (Timo Ruuskanen), jotka puolestaan esittävät kahdestaan Kari Hotakaisen romaanin Juoksuhaudantie päähenkilöä Matti Virtasta sekä kaikkia muitakin kirjan hahmoja.

Kuvassa Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama. Kuva Jouko Siro.

Kuulostaa mahdottoman monimutkaiselta, mutta ei hätää! RedNoseClubin ja Teatteri Quo Vadiksen tuottama Juoksuhaudantie on mitä kirkkainta, oivaltavinta ja hauskinta teatteria.

Hotakaisen Finlandia-palkittu romaani (2002) kertoo kotirintamamies Matti Virtasesta, joka on kunnostautunut ruoanlaitossa ja lastenhoidossa. Hän menettää perheensä lyötyään pikaistuksissaan vaimoaan. Saadakseen vaimonsa ja tyttärensä takaisin Virtanen alkaa hankkia perheelle omakotitaloa yhä fanaattisemmaksi muuttuvin ottein.

Esitys keskittyy nykymiehen riittämättömyyden tunteiden kuvaamiseen. Tästä syntyy sekä armollisen että armottoman itseironista teatteria miehen identiteetistä, jota hahmotellaan tragikoomisiin asentoihin venyen. Miehisyyden aineksia ammennetaan myös klovnien liikuttavasti esittämistä rockklassikoista Neil Youngista U2:een ja Johnny Cashiin.

Esitystä on harjoiteltu kuin urheilua, ja se näkyy. Valmiin lopputuloksen sijaan on hiottu ominaisuuksia ja reagointeja. Rytmi- ja komiikantajultaan virtuoottiset Ruuskanen ja Vasama leikkivät laajalla treenimateriaalilla esityksestä toiseen. Mukana on paljon improvaraa. Kokonaisia henkilöitä tai kohtauksia otetaan mukaan tai jätetään pois illasta riippuen. Virheistäkin tehdään taidetta.

Esitys jatkaa Avoimien Ovien jälkeen kiertueella ainakin Tampereen Työväen Teatterissa ja Lahden kaupunginteatterissa. Tässä esityksessä saa kokea kaikista lisäaineista vapaan teatterin ihmeen.

Annukka Ruuskanen

RedNoseClub & Teatteri Quo Vadis: Juoksuhaudantie. Teksti Kari Hotakainen ja työryhmä. Ohjaus Otso Kautto. Puvut Tuomas Lampinen. Valot Antti Kujala ja työryhmä. Lavastus ja näyttämöllä Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama. Ensi-ilta Teatteri Avoimissa Ovissa 24.1.2014.

Etusivun kuva Jouko Siro.