Sanataiteen loistava taidonnäyte

European theatre collectiven esitys Finnphonica Emigrantica on upeasti onnistunut, sydäntä pakahduttava runosinfonia tekstiä, rytmiä, musiikkia ja äänitaidetta kansainvälisen ja ammatillisesti korkeatasoisen esiintyjäryhmän tulkitsemana.

Etc. on vuonna 2007 perustettu, romanialaissyntyiseen näyttelijä-ohjaaja David Kozmaan henkilöityvä teatteriryhmä, joka tekee kansainvälisyyttä ja suomalaisuutta luotaavia esityksiä. Etc:n tekijäjoukko koostuu suomalaisista ja muualta tänne muuttaneista näyttelijöistä ja muusikoista. Pääpaino ei kuitenkaan ole maahanmuuttajuuden tai ulkopuolisuuden kokemuksissa. Etc:n näkökulma tuntuu ilahduttavasti olevan se, kuinka me kaikki olemme hieman ulkopuolisia, ja kuinka ainoa keino tuntea yhteenkuuluvuutta on tulla lähelle toista ihmistä.

Finnphonica Emigrantican näyttämöllä sinfoniaorkesterin tuolit ovat ojennuksessa, siellä täällä näkyy nuottitelineitä. Taaimpana erottuu miksauspöytä ja konserttikantele. Tietokoneeltaan musiikkia loihtiva Romulus Chiciuc ja kantelevirtuoosi Olga Shishkina käynnistävät runokonsertin, muut esiintyjät ottavat paikkansa lavalla.

Puolitoistatuntinen esitys koostuu kymmenestä suomalaisesta runosta, joita viisi esiintyjää lausuu, laulaa, huutaa, supisee ja kohisee kymmenellä kielellä. Alkuperäistekstit projisoidaan taustalle. Ohessa pyörivä sympaattinen valokuva- ja videokollaasi on vähän turha.

Kirkas kokonaisuus valovoimaisine esiintyjineen, hienovaraisine valokoreografioineen ja hiottuine ääni- ja musiikkimaisemineen on huikea elämys.

Teoksen vaikuttavuuden salaisuus piilee osatekijöissä ja dramaturgiassa. Ohjaaja David Kozma on valinnut parhaiden suomalaisrunoilijoiden tekstejä puhki kulutetut suosikit välttäen. Seinälle suomeksi kirjoitettuna ja unkariksi, venäjäksi, lugandaksi ja ties miksi lausuttuna runoista syntyy cocktail, joka kutittaa alitajuntaa ja tuntohermoja. Sekoituksessa on peltoa, metsää, ostaria, karjalaisneitoja ja Leningrad.

Huumorilla ja älykkyydellä vietelty katsoja on valmista kauraa, kun lavalta aletaan kihistä suomeksi Jukka Vienon runoa Saunassa. Että pitääkin olla nenäliina hukassa! Loputkin mascarat on menetetty, kun ugandalainen afro-soulartisti Mad Ice laulaa Saima Harmajaa. Tähtinen taivas, suru ja tuska – ei niillä ole kotimaata.

Finnphonica Emigranticalle toivoo pitkää elinkaarta Suomessa ja muualla. Latistavan talouslätinän ja some-sälän keskellä esitys palauttaa uskon sanataiteeseen, yhteiseen katsomiskokemukseen ja kulttuuriin.

Nina Jääskeläinen

EUROPEAN THEATRE COLLECTIVE: FINNPHONIA EMIGRANTICA. Esityskonsepti, visuaalit ja ohjaus David Kozma. Alkuperäisrunot Eino Leino, Uuno Kailas, Olli Sirkiä, Sirkka Turkka, Arto Melleri, Jarkko Laine, Tommy Tabermann, Jukka Vieno, Saima Harmaja ja Lassi Sinkkonen. Musiikki Romulus Chiciuc ja Olga Shishkina. Graafinen suunnittelu Octavian Bâlea. Näyttämöllä Romulus Chiciuc, Ahmed ”Mad Ice” Kakoyi, Ágnes Kaszás, Olga Shiskina, Sara Soulié. Ensi-ilta Stoassa 5.2.2014.

Etusivun kuva Anttu Koistinen.