Vuoden Teatteri-finaalissa neljä ansioitunutta teatteria

Suomen Teatterit ry:n Vuoden Teatteri 2014 -kilpailun finaalissa kilpailevat Kokkolan kaupunginteatteri, Jojo – Oulun tanssin keskus, Seinäjoen kaupunginteatteri sekä Viirus. Kilpailun voittajasta päättää tänä vuonna näyttelijä Seela Sella. Finaaliin nousi neljä erilaista teatteritoimijaa ympäri Suomea ja raati luonnehtii Sellan kanssa finalisteja seuraavasti.

Kokkolan kaupunginteatteri on nostanut teatterin taiteellisesti mielenkiintoiseksi teatteritapaukseksi. Talon eteen on tehtyviime vuosina työtä, joka tulee kantamaan hedelmää pitkälle tulevaisuuteen.Teatterilla on selkeä uusi taiteellinen suunta.

Seinäjoen kaupunginteatteri taas on taiteellisesti kunnianhimoinen talo, joka nostaa esiin erityisesti paikallista taidekulttuuria. Talo kantaa kunniakkaasti vastuun Pohjanmaan kulttuurikeskuksena toimimisesta. Vuoden 2013 aikana teatterilla oli neljä kantaesitystä ja sen toiminta on ollut hyvin monipuolista. Teatteri on ottanut kontakteja muihin näyttämöihin, esimerkiksi vierailemalla Helsingin Korjaamon Stage-festivaalilla. Talo on myös tuottanut esityksiä perheen pienimmille ja toteuttanut kehitysvammaisten kanssa Eräänlainen kuningasnäytelmä –tuotannon.

Jojo – Oulun tanssin keskus on toimija, joka tekee ansiokasta työtä alueellaan. Jojo suuntaa toimintaansa lapsista vanhuksiin saakka. Teatteri on lähtenyt omasta kiinnekohdastaan rohkeasti ulospäin ja Jojo avaa toiminnallaan tanssiteatterikenttää ja Suomea maailmalle. Teatteri solmii kontakteja ulkomaille ja heidän toimintansa luo myös aktiivisesti työmahdollisuuksia tanssitaiteilijoille.

Helsinkiläinen Teatteri Viirus on pitänyt vuodesta toiseen taiteellista rimaa sinnikkäästi ylhäällä. He tekevät esityksiä suomalaisuudesta omasta näkökulmastaan. Alueellisesti Viirus on tärkeä ruotsinkielinen toimija lapsista aikuisiin saakka. Esitysten tekstitysten kautta he avaavat kontaktia suomenkieliseen yleisöön. Viirus tekee myös runsaasti yhteistyötä muiden teattereiden kanssa, tuottaa monipuolisia vierailuja ja he vastaavat päätoimijoina EU-hankkeesta Meeting the Odyssey. Sekä Jojo että Viirus ovat avanneet ovia rohkeasti ulkomaille - Jojo erityisesti pohjoismaisella teatterikentällä ja Viirus puolestaan on hakenut kontakteja myös suoraan Euroopan suunnalta.

Finalistit valitsi Vuoden Teatteri –raati, johon kuuluivat viime vuoden voittajateatterin, Teatteri Jurkan, hallituksen puheenjohtaja Pasi Lampela, Tampereen Työväen Teatterin taiteellinen johtaja Maarit Pyökäri, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Voittaja ratkeaa sunnuntaina 9.3. Teatteripäivien yhteydessä järjestettävässä iltajuhlassa Ravintola Kaisaniemessä. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri –palkintoa ansioituneelle alan toimijalle jo vuodesta 1997 alkaen. Lisätietoja kilpailusta: suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/kilpailut.

Suomen Teatterit ry

Järjestösihteeri Taija Lähdetie