Ohjaaja Maria Sid ja koreografi Reija Wäre vetivät musikaaliprojektin Kiinassa. Miten työ sujui täysin erilaisessa kulttuurissa?

Kuva Iris Sid.

Eteläisen Kiinan suurin kaupunki Guangzhou tuli viime syksynä tutuksi ohjaaja Maria Sidille ja koreografi Reija Wäreelle. He viettivät kaupungissa puolitoista kuukautta valmistaakseen PlayMe -musikaalin South China Song and Dance Ensemble -teatterille. Joulukuussa ensi-iltansa saanut esitys on musikaalin toistaiseksi suurin tuotantoprosessi. Kantaesityksensä se sai Svenska Teaternissa vuonna 2009.

PlayMe-teos oli valmistuessaan mittava musikaalisatsaus, jota hyödynnettiin myös vuorovaikutteisena internetissä. Yleisö sai etukäteen valita netin videonäytteiden perusteella osan roolien suorittajista. Itse tarinassakin ovat mukana tietokoneet, pelimaailma sekä tähteyden tavoittelun teemat.

Nyt popmusikaalia muokattiin ja ajankohtaistettiin Kiinaan sopivaksi. Sikäläisen television lukemattomat talent-kilpailut näkyvät esityksessä temaattisesti ja konkreettisesti.

Guangzhousta esitys lähtee kiertueelle muihin suuriin kiinalaiskaupunkeihin.

Sid ja Wäre kuvaavat Kiina-kokemusta pelottavaksi, mielenkiintoiseksi ja kiehtovaksi kulttuurishokiksi. Molemmat tähdentävät arvostavansa työskentelyn aikana oppimiaan asioita.

Lue Nina Jääskeläisen tekemä haastattelu Teatteri&Tanssi-lehdestä 1/2014.

Etusivun kuva Iris Sid.