Vääjäämätön loppu lähestyy

Kello käy näyttämön tekstityslaitteessa. Digitaalinäytön ajanotto lähtee 1 tunnista 40 minuutista ja vähenee vääjäämättä kohti nollaa. Aika hupenee sekä näytelmän päähenkilöltä, kuolevalta kuninkaalta, että esitykseltä – ja viimein koko maapallolta.

Kuvassa Paula Siimes. Kuva Stefan Bremer.

Kansallisteatterin dramaturgi Minna Leino on ohjannut Willensaunaan ranskalaisen absurdistin Eugène Ionescon hirtehisen apokalypsin Kuningas kuolee (1962), jonka Reita Lounatvuori on ansiokkaasti päivittäen kääntänyt.

Sotien tyngäksi kutistaman valtion 400-vuotias kuningas Bérenger I tietää kuolevansa pian, mutta kieltäytyy hyväksymästä sitä. Hänen yhtä vanha ensimmäinen rouvansa valmistelee kylmästi miehen hautaan saattamista. Nykyinen rouva on liian nuori ymmärtääkseen kuolemaa. Hovin teknokraattinen lääkäri/pyöveli läiskii eleettömästi faktaa pöytään.

Kulahtaneiden samettiverhojen ja itämaisten mattojen ääreen pystytetty hovi riisutaan esityksen mittaan paljaaksi, vain sekalaista roskaa jää jäljelle. Kuningas vertautuu itsepintaista ja egosentristä hybristä elävään ihmiskuntaan, joka ei pysty tunnustamaan rajallisuuttaan ja suostumaan luonnon lakien armoille.

Minna Leinon ohjaus on horjumaton ja looginen. Näyttelijäntyö on lakonisen hiottua ja tyylitellyn pienieleistä, mutta karnevalistiset hovipuvut tekevät esityksestä vahvasti
teatterillisen. Tekstityslaitteessa juoksevia lauseita, kuten ”teknillinen korkeakoulu on pudonnut aukkoon”, voi lukea sarkastisina arvokannanottoina.

Tekstinä Kuningas kuolee ei absurdismissaan yllä yhtä huimaksi kuin vaikkapa Kalju laulajatar, jossa pariskuntien mielettömät illanistujaiset paljastavat ihmisten välisen todellisen kommunikaation lähes mahdottomaksi. Silti Ionescon klassikon näkeminen oli elämys, jollaiseen voisi törmätä myös saksalaisessa laatuteatterissa.

Annukka Ruuskanen

Suomen Kansallisteatteri: Kuningas kuolee. Kirjoittanut Eugène Ionesco. Ohjaus Minna Leino. Lavastus Kati Lukka ja Camilla Nenonen. Puvut Pirjo-Liiri-Majava. Valot ja videot Pietu Pietiäinen. Äänet Johanna Storm. Ensi-ilta 4.12.2013.

Etusivun kuva Stefan Bremer.