Todistamisen paha taakka

Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -romaanin teatteriversio on kirjailijan itsensä dramatisoima. Toimivasti visualisoitua ja valaistua sekä ihastuttavan moni-ilmeisin äänin ja musiikkitulkinnoin varustettua esitystä katsoessa harmittaa, ettei siihen ole saatu luontevaa näkökulmaa.

Kuvassa Antti Luusuaniemi ja Matleena Kuusniemi. Kuva Stefan Bremer.

Romaani asettaa kovia haasteita dramatisoinnille: Kun kyyhkyset katosivat listaa yhden ihmisen liejuisen moraalin saavutukset ilman inhimillistämisen häivää. On kuin kirjailija olisi jäänyt ansiokkaan aineistonkeruunsa vangiksi virolaisen päähenkilönsä (Edgar Partsilla on todellinen esikuva) ja tätä ympäröineiden historiallisten tapahtumien osalta.

Esityksessä liian moni kohtaus on rakennettu faktojen luettelemiseksi tai tapahtumainkulun kertomiseksi. Dialogin luonnottomuus asettaa näyttelijät kohtuuttoman eteen. Ohjaaja Raila Leppäkoski kysyy käsiohjelmassa: Miten kuvata joukkotuhoa ja yksilön pahuutta, jota ei ymmärrä? Kysyn vielä: Miten kuvata niitä samassa esityksessä?

Esitys jättää puristeisenakin vahvan jäljen. Viron julman lähihistorian näkyväksi tekeminen ei ihan heti lakkaa ravistelemasta. Sama asia, joka uuvuttaa, kietoo myös otteeseensa: todistamisen halu ja voima.

Totuus, todistusaineisto ja todistaminen ovat sekä Oksasen, Leppäkosken että heidän henkilöidensä vimmaisen työn ponnin. Se, että Neuvosto-Eestissä nämä käsitteet saivat aivan omanlaisensa merkityksen, rakentaa esitykseen kauhean ironian.

Janne Hyytiäisen metsäveli Roland Simson ja Antti Luusuaniemen natsiupseeri Helmut Hertz ovat ihmisinä läsnä silloinkin, kun juostaan kohtauksesta toiseen. Timo Tuomisen Edgar Partsille ohjaus ei juuri tarjoa aseita rakentaa roolin vaatimaa moni-tasoisuutta. Matleena Kuusniemi tulkitsee lepattavan Juudit Partsin aluksi hienovireisin elein, mutta toisen näytöksen läpi huohottaen.

Suomen Kansallisteatteri: Kun kyyhkyset katosivat. Ohjaus Raila Leppäkoski. Dramatisointi Sofi Oksanen romaaninsa pohjalta. Musiikki Maija Kaunismaa. Lavastus ja puvut Karmo Mende. Valot Matti Tiilama. Äänet Zarkus Poussa, Sakari Kiiski. Rooleissa mm. : Timo Tuominen, Matleena Kuusniemi, Janne Hyytiäinen, Sari Puumalainen, Antti Luusuaniemi, Jukka-Pekka Palo. Esitys suurella näyttämöllä 7.12.2013.

Minna Tawast

Etusivun kuva Stefan Bremer.