Sametin ja betonin balettia

Kansallisbaletin kolmen teoksen kokonaisuus Bella Figura on lähes täysosuma. Tunnelma heilahtelee rajusti, mutta koko ajan nautitaan kehosta, sen muodoista ja liikkeistä.

Kuvassa Eun-Ji Ha ja Andrew Bowman. Kuva Sakari Viika.

Neljä luonnekuvaa on George Balanchinen neoklassisen baletin keimaileva merkkiteos vuodelta 1946. On vaikea päättää, irvaileeko se klassiselle baletille vai ihaileeko sitä, mutta kiusoittelu toimii.

Baletin uudistajaksi kutsutun Balanchinen koreografia yhdistää modernit aksentit, kuten rikkonaiset koukistukset, klassisen baletin ratkaisuihin. Minimalismi ja Kansallisbaletin kirkas tulkinta asettavat klassisten teosten runsauden lämpimästi naurunalaiseksi – eikö liike itsessään riitä?

Jos Balanchinen teos leikkii kuin kepeä jazz, heittää William Forsythen rohkea In the Middle, Somewhat Elevated katsojan teollisuushalliin tai kadulle. Juuri tämä teos on illan nappisuoritus. Tanssijat, etenkin Maria Baranova, Eun-Ji Ha ja Linda Haakana ottavat näyttämön röyhkeästi omakseen, ja konemusiikki pakottaa alistumaan hiotun liikkeen ja uhkaavan äänen lähes klaustrofobiselle liitolle. Betoninen jälkimaku on tyly mutta koukuttava.

Kun on flirttailtu ja alistettu, Jiri Kyliánin tunnetuimpiin teoksiin kuuluva Bella Figura pyytää tuntemaan. Ilta päättyy uuden baletin kauneuteen ja melankoliaan. Torellin ja Vivaldin aavemainen barokkimusiikki sulkee katsomon huppuun, josta ei haluaisi poistua.

Bella Figura on koreografiana nerokas ja tanssijat teknisesti loistavia, mutta ilmaisu jää hieman ontoksi – ainakin jos vertaa vaikka Kyliánin pitkään luotsaaman Nederlands Dans Theaterin hypnoottisiin tulkintoihin.

Kokonaisuus on Kansallisoopperalta älykäs veto. Nykybalettia kannattaa esitellä juuri näin.

Henna Raatikainen

Suomen Kansallisbaletti: Bella figura Koreografiat George Balanchine, William Forsythe, Jiři Kylián. Musiikki mm. Paul Hindemith, Thom Willems, Antonio Vivaldi, Giuseppe Torelli. Lavastus George Balanchine, William Forsythe, Jiři Kylián. Tanssi mm. Mai Komori, Teemu Tainio, Terhi Räsänen, Nicholas Ziegler, Petia Ilieva, Jani Talo, Eun-Ji Ha, Samuel Števik, Maria Baranova, Frans Valkama, Linda Haakana, Johan Pakkanen, Milla Eloranta. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 15.2.2013.

Etusivun kuva Sakari Viika.