Seinäjoen Harrastajateatterikesä järjestetään Seinäjoen kaupunginteatterissa 22.-24.8.2014.

Katselmukseen valitaan vuosittain 8-10 ryhmää ympäri Suomen. Katselmukseen valitut ryhmät saavat palautteen esityksestään ammattitaitoiselta raadilta. Raati jakaa myös tapahtuman päätöstilaisuudessa kannustusrahaa haluamalleen ryhmälle tai ryhmille.

Haku on nyt käynnissä ja päättyy 28.3.2014. Teatteriryhmät voivat hakea mukaan katselmukseen osoitteessa www.harrastajateatterikesa.fi.

Katselmukseen haetaan esityksestä tehdyllä videotaltioinnilla ja esivalitsija katsoo jokaisen esityksen.
- Esivalitsijaa saa vapaat kädet nostaa haluamansa esitykset katselmukseen, ainoa rajoittava tekijä on määrä. Viikonlopun aikana ei ole mahdollista katsoa yli kymmentä esitystä, kertoo tapahtuman tuottaja Joonas Autio.

Harrastajateatterikesän ohjelmiston valitsee näyttelijä Elsa Saisio

Mitä harrastajateatteri antaa suomalaiselle teatterikentälle?

-Tähän kysymykseen osaan varmasti vastata paremin, kun olen katsonut kaikki Seinäjoen Harrastajateatterikesään hakeneiden ryhmien esitykset. Nyt voin sanoa vain, että kuvittelisin, että joskus harrastajakentässä, siis ikään kuin tulosvastuuttomammassa ja konventioista irrotetummassa ilmapiirissä, voi syntyä teatteria uudistavia muotoja ja kokeiluja, jotka ammattikenttä sitten imee omaan tekemiseensä. Lisäksi monet tulevat teatterin ammattitekijät ovat aloittaneet harrastajina, ja tuovat sitten ammattikentälle harrastajina oppimaansa ja kokeilemaansa tekemistään.

Vertaile kokemuksesi pohjalta suomalaista harrastajateatterikenttää ja
ammattiteatteria.

-Harrastajateatteriesityksellä voi olla arvoa jo siitä syystä, että harrastajista on kivaa tehdä se. Harrastajilla on erilainen oikeus tehdä esityksiä ensisijaisesti itseään varten. Ammattilaisten taas on ajateltava aina ensin esityksen sisältöä, laatua ja sitä, kuinka esitys kommunikoi yleisönsä kanssa. Ammattilaisille oma viihtyminen työssä on toissijaista työn tulokseen nähden. Laadullisesti harrastajateatteri ei välttämättä ole huonompaa. Joskus harrastajan ja ammattilaisen ero on ainoastaan ammattikoulutus, joka ammattilaisella on. Laadulliset erot riippuvat toki
yksittäisistä esityksistä.

Miten suhtaudut harrastajaryhmille annettavaan kritiikkiin? Eroaako se
ammattiryhmistä?

-En ole juurikaan lukenut harrastajateatteriin kohdistunutta kritiikkiä. Yleisesti kriitikon pitää ymmärtää harrastajien ja ammattilaisten ero. Kuitenkin, jos tehdään julkinen esitys ja siitä pyydetään lipputuloja, nähdäkseni aikuisilla ihmisillä, niin harrastajilla kuin ammattilaisilla, on aina jonkinlainen vastuu esityksen sisällöstä. Ja tämä vastuu kannetaan juuri kestämällä esitykseen kohdistuva kritiikki.

Mikä ratkaisee sen, mikä esitys vetää yleisöä?

-On olemassa laadukkaita esityksiä, jotka eivät löydä yleisöä. Sitten on kassamagneetteja. Ei ole hyvän teatterin mittari, kuinka paljon esitys vetää katsojia. Eri ryhmillä on erilaiset mahdollisuudet ja resurssit mm. markkinointiin ja muuhun myyntiä edistävään työhön.

Joonas Autio