Kirjailija, kuvataiteilija Hannu Väisäsen Toiset kengät -romaani tulee Oulun kaupunginteatterin näyttämölle ensi maaliskuussa. Se on pohjoisessa tapaus, jota on odotettu siitä asti, kun teos voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2007.

Edellinen yritys ajoi kiville, kun kirjailija ja dramaturgi eivät löytäneet yhteistä säveltä. Filmihankkeestakaan ei tullut mitään.

Uusi dramaturgi on Seppo Parkkinen, ja sovitus pohjautuu Hannu Väisäsen Antero-sarjan kahteen ensimmäiseen romaaniin Vanikan palat ja Toiset kengät.

Nyt Väisänen on tyytyväinen. Hän iloitsee Parkkisen tavasta käsitellä tekstiä voimakkaan omaehtoisesti.

Se näytti uudelta ja kiinnostavalta tekeleeltä, vaikka on minun näköinen myös”, Väisänen kommentoi.

Esityksen ohjaa Fiikka Forsman, ja Väisänen itse toimii lavastajana.

Tekstiin täytyy tehdä aikamoinen remontti, minulla on niin vähän dialogia. Parkkinen on ottanut mukaan Anteron sisäisiä mietelmiä ja maisemakuvauksia ja laittanut niitä mielenkiintoisella tavalla näyttelijöiden suuhun.”

Näyttämöllä on kolme Anteroa. Näyttelijä Mikko Leskelä on vanhin, Kallion ilmaisutaidon lukiossa opiskeleva Elias Salonen esittää Anteroa nuorukaisena ja pikku-Anterona vuorottelevat Veeti Reunanen, 10, ja Lauri Vasama, 11.

Kiva ratkaisu. Kukaan ei ole aiemmin hoksannut, että roolin voisi jakaa kolmelle”, Väisänen sanoo.

Tapanani on kirjoittaa tapahtumahetki ja joku toinen aikakerros, josta käsin siihen reagoidaan. Meissä kaikissa elää kaksi, kolme ikäkerrosta päällekkäin. Itsessäni ainakin. Vaikka olen itse asiassa koko ajan juuri se 19-vuotias Antero.”

Tyylilajiaan Väisänen nimittää fantastiseksi realismiksi.

Se laittaa realismin kyseenalaiseksi. Koko Antero-sarja on fantasia minuudesta. Se ei ole todellinen elämäni.”

Anteron lisäksi näyttämöllä ovat isä ja sisarukset, äitipuolten kavalkadi ja kuoro, joka esittää kaikkia muita henkilöitä.

Eeva Kauppinen

Toiset kengät Oulun kaupunginteatterissa kantaesityksessä 1. maaliskuuta 2014.

Etusivun kuva Kyösti Niva.