Suomen Näyttelijäliitto saa puheenjohtajakseen teatteritaiteen maisteri Helena Rytin. Ryti on työskennellyt freelancerina vuodesta 1997 lähtien. Tätä ennen hän oli kiinnityksellä Oulun kaupunginteatterissa ja Porin Teatterissa.

Kuva Helena Vesajoki.

Millaisen järjestöjohtajan 1800-jäseninen liitto sinusta saa?

Kokeneen, uteliaan, huumorintajuisen, tutkivan ja rakastavan, neuvottelukykyisen naisen”, vastaa Ryti.

Suomen Näyttelijäliitto on tänä vuonna perustanut oman tekijänoikeusjärjestön, Filmexin, joten sen toiminnan käynnistäminen on Rytin mukaan yksi suurimmista haasteista.

Liiton on reagoitava nopeasti yhä kiihtyvämpiin muutoksiin koko av-kentällä. Alalle tulee uusia levityskanavia, joissa näyttelijöiden esitysoikeuksista sopiminen ja tekijänoikeudet vaativat liiton edunvalvontaa ja yleissitovia pelisääntöjä.”

Rytiä huolestuttaa näyttelijöiden uupumuksen määrä. Alan säästöt revitään paljolti tekijöiden selkänahasta.

Rytin toivomuslistalla tulevaisuudessa ovat teatterin uudet muodot, taiteen sisällön arvostaminen, lastenkulttuurin ymmärtäminen ja teattereiden yhteistyö. Myös soveltava teatteri on Rytin sydäntä lähellä.

Jokainen näyttelijä tarvitsee ammattitaitonsa kehittämiseen myös täydennyskoulutusta. Ilmaisuverstaalle ja Taideyliopistolle on pystyttävä antamaan mahdollisuudet tähän, ja täydennyskoulutuksen tulee kattaa koko maa.”

Annukka Ruuskanen

Etusivun kuva Helena Vesajoki.