Hämeen teattereiden suurena haasteena on yhteiskunnan tuen laskemisesta johtuva oman rahoituksen kasvattaminen. Yt-neuvottelut ovat alkaneet. Kotikaupunkien penseyttä ei valiteta kuitenkaan ääneen. Suomi-projekti Tampereella, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Tampereen Työväen Teatterin musikaali Addams Family on ollut tämän syksyn menesstyksiä. Kuvassa etualalla Samuli Muje. Kuva Teppo Järvinen.

Ei ole vain sanahelinää, että Tampere on teatterikaupunki. Kaupungissa on ollut kaksi suurta ammattiteatteria viime vuosisadan alkuvuosista asti eivätkä Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri näe untakaan yhdistymisestä, vaikka keskinäisen kilpailun ajat ovat ohi.

Tämän akselin ulkopuolella on ammattimaista teatterikasvustoa vilkkaasti: lasten- ja nuortenteatteri Ahaa, Pispalassa toimiva nukketeatteri Mukamas, teatteri Telakka ja useita muita vapaita ryhmiä, kuten Siperia, Grus Grus, 2.0 ja Kaje.

Viihteellisellä pohjalla toimii Tampereen Komediateatteri, jonka ohesta löytyy myös yksityisesti näyttelijöitä kouluttava Suomen Teatteriopisto. Entiseen elokuvateatteriin rakennettu musiikkiteatteri ja ravintola Palatsi on alusta lähtien pyörittänyt toimintaansa kaupallisesti, eikä se ole julkisen tuen piirissä.

Hotelli Pinjan, entisen elokuvateatteri Olympian tiloihin on ensi vuoden alussa tulossa uusi teatteriravintola. Sen johtaja on tuiki tunnettu, Tampereen Teatteria pitkään luotsannut Heikki Vihinen.

Tampereella on Helsingin ohella toinen korkeakoulutasoinen yliopiston näyttelijäkoulutus Näty. Se saa ensi syksynä uudeksi teatterityön professorikseen dramaturgi-ohjaaja Pauliina Hulkon, kun Yrjö Juhani Renvall jää eläkkeelle 30-vuotisen kautensa jälkeen. Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikköön kuuluu myös Tutkivan teatterityön keskus T7. Toimintansa syksyllä 2007 aloittaneessa keskuksessa kehitetään teattereiden taiteelliseen, tuotannolliseen ja tekniseen toimintakulttuuriin liittyviä käytäntöjä. Samalla tuotetaan tutkimusta ja julkaisuja osana perus- ja jatkotutkintoja. T7:n yhteistyöhankkeita toteutetaan koulutuksen, tutkimuksen ja ammattiteattereiden kanssa. Yhteistyö on alueellista, kansallista ja kansainvälistä.

Kaupungin taideilmastoon on vaikuttaa vahvasti myös free lance -näyttelijöiden lukuisa joukko. Teattereiden lisäksi heitä on työllistänyt etenkin takavuosina TV2:n draamatuotanto.

Pyynikin kesäteatterin lisäksi Komediateatteri panostaa kesään, ja elokuussa Tampereen Teatterikesä on tuonut kaupunkiin kansainvälisen teatterifestivaalin jo 45 kertaa.

Tampereella ei ole tällä hetkellä kuin yksi ammattimainen tanssiryhmä. Tanssiteatteri MD:llä (entinen Mobita/Dansco) on oma näyttämö entisessä elokuvateatteri Hällässä.

Sirkusesityksiä tuottaa ja harrastajia kouluttaa Sorin Sirkus, mutta kaupunkia pitää kotipaikkanaan myös pieni ammattimainen Jakobin sirkus.

Tampere on yli 200 000 asukkaan muuttovoittoinen kaupunki, lähialueet mukaan lukien asukasmäärä nousee 350 000:een. Väki on lisäksi hyvin koulutettua. Vanhenevan ja katoavan väestön ongelmaa Tampereella ei ole – sen sijaan kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa.

Lue Anneli Kannon laaja katsaus Tampereen, Hämeenlinnan ja Riihimäen esittävän taiteen tilanteeseen Teatteri&Tanssi-lehdestä 8/2014.

Etusivun kuvassa Tampereen Teatteri. Kuva  Harri Hinkka.