Lilla Villanin avaus Sipoossa

Ajan pimeässä kaatosateessa keskellä tyhjiä peltoja. On pakko löytää. Kohta alkaa esitys Suomen uusimmassa ammattiteatteriryhmässä, Lilla Villanissa. Se on lasten- ja nuortenteatteri, jonka kotisatama ja -näyttämö on Sipoon Nikkilässä, 1800–luvulta peräisin olevassa romanttishenkisessä vanhassa kunnantalossa.

Kuvassa etualalla Emmi Pesonen ja Mirjami Heikkinen. Kuva Antti Hahl.

Estradi on nuorisoseuratyyppinen kaappinäyttämö. Perspektiivi salista katsoen on sellainen, että rampissa oleva ihminen näyttää jättiläiseltä.

Itse asiassa salissa on kaksi näyttämöä, pienempi on salin sivustalla. Näillä saadaan aikaan kirjaimellisesti näyttämödialogia.

Nina Mansikka on lavastanut näyttämön muuntuvaksi varjoteatteritilaksi, jota suurentava perspektiivi vielä tehostaa.

Paula Salminen on kirjoittanut ja Salla Taskinen ohjannut Erkat ja tavikset -näytelmän. Sen syntyä on edeltänyt monen vuoden tutkimusprojekti kouluissa, joissa opetetaan erityisoppilaita.

Esityksellä on monia kummeja alkaen Teatterikorkeakoulussa lastenteatterijaksoja vetäneestä Suzanne Ostenista.

Salmisen luupin alla on ollut myös lukuisia asiasta tehtyjä tutkimuksia ja yhteistyökokeiluja sekä lasten, opettajien ja vanhempien haastatteluja. Ja lopuksi mukana on ollut sipoolainen koululuokka, joka esiintyy videolla – ja ihastelee onnellisena itseään ensi-iltayleisönä.

Esitys puhuu vakavasta aiheesta, erilaisuudesta, koulukiusaamisesta. Erityisen elävillä herkkyys- ja kauneustaajuuksilla nostetaan esiin hauras ystävyys, tähtikirkkaan yön suuruus ja unelmat – sekä ihme.

Lilla Villanissa nähdään koulumaailmaan sijoittuva seikkailun avaruuskapseleineen, -koirineen ja tutkimusasemineen. Mukaan tulevat avattaret ja Linnunradan tähdet.

Kohottavinta on Olavin ja Roosan, kahden reunalta pudonneen, suuri yhteinen seikkailu, jonne lähdetään avaruussankareina. Maailma otetaan haltuun tähtien tasalla, käsi kädessä ja pelottomasti.

Tapahtumat elävät koululaiskielessä ja -huumorissa tai räppeinä, jotka siirtyvät kitkatta näyttelijäntyöhön.

Lilla Villanissa näyttelee asialleen omistautunut, taitava ja ajatusten kiidättäjänä notkea ryhmä: Mirjami Heikkinen avaruus-Roosana, Emmi Pesonen, Tuukka Vasama ja Aaro Wichman. He eivät näyttele joitakin lipsahduksia lukuun ottamatta aikuislasta, vaan ihan tavallisen erityistä – koululaista.

Mielikuvitusleikki on vauhdikas ja siirtyy katsomoon. Näyttämölle ja sieltä alas pompahdetaan kuin kengurupallolla. Katsoja ei ehdi puutua, ajatellakin vasta kotimatkalla.

Erkat ja tavikset ei ole totutussa mielessä terapiateatteria. Se on täynnä herkin korvin kuultua ja aistittua elämää, lastenteatteria lasten ehdoin.

Nikkilästä esitys siirtyy ensi keväänä Kansallisteatteriin.

Kirsikka Moring

Lilla Villan: Erkat ja Tavikset. Kirjailija Paula Salminen. Ohjaus Salla Taskinen. Lavastus ja puvut Nina Mansikka, Valosuunnittelu Pekka Pitkänen. Musiikki Johannes Wist. Rooleissa. Mirjami Heikkinen, Emmi Pesonen, Tuukka Vasama ja Aaro Wichmann. Ensi-ilta Lilla Villan, Nikkilä 9.11.2013.

Etusivun kuva Antti Hahl.