Köysiakrobatiaa itämaisittain

Circo Aereon uutuus Mumbai Express yhdistää ilma-akrobatian ja dj-vetoisen elektronisen tanssimusiikin komeaksi mutta hieman itseensä käpertyväksi ääni- ja liikespektaakkeliksi.

Kuva Juho Rahijärvi.

Näyttämöä hallitsee pöytä, jonka ääressä maineikas Dj Muffler eli Konsta Mikkonen luo livenä esityksen musiikin. Ajatuksena on ilmeisesti ollut kääntää nurin asetelma, jossa näyttämöteoksen muusikot aina on työnnetty johonkin kuoppaan, nurkkaan tai verhojen taakse. Mumbai Expressissä vertikaaliköysiakrobaatit Sanna Silvennoinen ja Viivi Roiha operoivat näyttämön reunoilla ja ilmatilassa, dj on nostettu reilusti framille.

Positiostaan huolimatta Muffler ei kertaakaan nosta katsettaan instrumenteistaan. Esityksen finaaliosio tekee asiasta numeron. Viivi Roihan viimeisessä, hurjaa tankotanssia muistuttavassa köysisoolossa voi nähdä itseriittoiselta mieheltä huomiota hakevan naisen.

Suurimmalta osaltaan puolituntinen Mumbai Express sisältää Silvennoisen ja Roihan yhdessä ja erikseen suorittamaa köysiakrobatiaa. Liikemateriaali on osin klassista, osin mielenkiintoisen rosoista, kovatempoista ja riuhtovaa. Musiikkiin sämplätyt bollywood-klipit, näyttämösavu ja valojen liike sisältävät hienovaraisia viittauksia sykkivään, vastakohdista runsaaseen Intiaan. Moderni teknologia kohtaa ikiaikaiset markkinamarakatit, käärmeenlumoojat ja puuvillatehtaiden orjatyöläiset.

Esityksen kekseliään, humoristisen alun ja vahvan lopun väliin on jäänyt pientä tyhjäkäyntiä. Muutama perustelematon asemointi ei kuitenkaan riko Mumbai Expressin intensiteettiä. Rohkea ja vahva esitys on kiinnostava avaus Circo Aereon ja Dj Mufflerin yhteistyölle.

Nina Jääskeläinen

CIRCO AEREO: MUMBAI EXPRESS. Suunnittelu ja koreografia Viivi Roiha ja Sanna Silvennoinen. Ohjaus Sanna Silvennoinen. Musiikki Konsta Mikkonen a.k.a. Dj Muffler. Valosuunnittelu Juho Rahijärvi. Esiintyjät Dj Muffler, Viivi Roiha ja Sanna Silvennoinen. Ensi-ilta Stoassa 21.11.2013.

Etusivun kuva Juho Rahijärvi.