Suomen Kansallisoopperassa parhaillaan esitettävä Die tote Stadt – Kuollut kaupunki esitetään seuraavaksi Tokiossa. New National Theatre Tokyo (NNTT) on vuokrannut Kuolleen kaupungin taiteellisen johtajansa Otaka Tadaakin neljännelle kaudelle, esitykset ovat maaliskuussa.

Kansallisoopperasta Japaniin lähetetään tuotannon puvut ja lavasteet, ja Kasper Holtenin ohjauksen Tokiossa toteuttaa Kansallisoopperan pääohjausassistentti Anna Kelo. Esitykset johtaa Jaroslav Kyzlink ja päärooleissa laulavat Torsten Kerl (Paul), Meagan Miller (Marietta/Marien ääni) ja Thomas Johannes Mayer (Frank/Fritz). Lisätietoja esityksistä Tokiossa löytyy NNTT:n sivulta.

Yhteistuotannot ja teosvuokraukset ovat arkipäivää suurten kansainvälisten ooppera- ja balettitalojen kesken. Yhteistyön muodoilla pyritään tuotantojen tehokkaaseen hyödyntämiseen ja kustannusten jakamiseen. Viime aikoina maailmalla ovat kiertäneet esimerkiksi Kansallisoopperan tuotannot oopperoista Carmen, Jevgeni Onegin, Boris Godunov ja Thaïs. Ensi kevään ohjelmistosta puolestaan Jenůfa on vuokrattu Hampurin valtionoopperasta ja Peer Gynt Zürichin baletista.