Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen Vaikuttava sirkus -hanke isännöi joulu- ja tammikuussa sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutusta, jonka vetäjät tulevat Kanadasta Cirque du Soleilin sosiaalisen sirkuksen ohjelmasta, Cirque du Mondesta.

Koulutus järjestetään kahdessa osassa, ensimmäinen osa 7.-11.12.2013 ja toinen osa 25.-29.1.2014. Koulutukseen osallistujat ovat pääasiassa Vaikuttava sirkus –hankkeen kuudessa osatoteuttajasirkuksessa (Sorin Sirkus, SirkusUnioni, Sirkus Magenta, Kulttuurikeskus Pii Poo, Oulun Tähtisirkus ja Monitaideyhdistys Piste) työskenteleviä sosiaalisen sirkuksen ohjaajia.

Joulukuun koulutus kytkeytyy myös Vaikuttava sirkus –hankkeen ja Pirkanmaan Taikalampun järjestämään Kulttuuri vaikuttaa! –seminaariin 12.–15.12.2013. Cirque du Monden kouluttajat Karine Lavoie ja Emmanuel Bochud esittelevät seminaarissa omaa toimintaansa ja julkistavat sosiaalisen sirkuksen tutkimuksia ja projekteja esittelevän karttansa. Seminaarin ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.vaikuttavasirkus.fi/index.php?page=tulevat-tapahtumat. Lavoie ja Bochud antavat tarvittaessa myös haastatteluja vierailunsa aikana.

Cirque du Soleilin sosiaalisen sirkuksen ohjelma, Cirque du Monde on toiminut syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parissa lähes 20 vuotta. Tavoitteenaan edistää nuorten henkilökohtaista ja sosiaalista kehitystä se tarjoaa sirkustyöpajoja yhteistyössä paikallisten organisaatioiden kanssa yli 80 yhteisössä.

Vuodesta 2000 Cirque du Mode on myös tarjonnut sosiaalisen sirkuksen koulutusta sirkuksen parissa työskenteleville. Tähän mennessä täydennyskoulutusta on järjestetty yli 3000 sosiaalisen sirkuksen ohjaajalle ja sosiaalityöntekijälle.

Levittääkseen tietoa se ylläpitää vuonna 2012 perustettua Cirque du Monde -tietokantaa, joka yhdistää yli 500 kumppania eri puolilta maailmaa. Näin varmistetaan, että Cirque du Monden ja sen kumppaneiden tuottamat sosiaalisen sirkuksen opetusmetodit saadaan jaettua.
Cirque du Monde puhuu nuorten puolesta ja työskentelee sosiaalisen sirkuksen edistämiseksi, niin yhteiskunnassa kuin organisaatioissa. Lisäksi se myötävaikuttaa alan tutkimukseen.

Lisätietoja: www.cirquedusoleil.com/globalcitizenship

Projektikoordinaattori Katri Kekäläinen