Aalto-yliopiston uusi esittävien taiteiden lavastuksen professori Dorita Hannah näkee visualistin roolin rajattomana. Häntä kiinnostaa tilan aikakäsitys ja politiikka.

Dorita Hannahin teos 1000 Lovers. Kuva Isabel Shore.

Merkittävän kansainvälisen uran tehnyt Dorita Hannah on valittu viisivuotiskaudeksi Aalto-yliopiston esittävien taiteiden lavastuksen professoriksi. Uusseelantilaissyntyisen seknografin mielestä visuaalinen suunnittelija voi olla projektin aloitteentekijä, keksiä esityksen lähtöidean ja löytää omat työskentelykumppaninsa. Hän on ikään kuin esityksen kuvallinen ohjaaja.

Hannah perustaa työnsä tilan politiikkaan, siihen, miten tila ja esitys kommentoivat toisiaan. Hän haluaa testata tilan rajoja ja esityksen aikakäsityksiä. Monet hänen töistään ovat sijoittuneet kaupunkiympäristöihin, joissa kaupungin aikakäsitys ja miljöö kohtaavat esityksen visuaalisuuden sekä yleisösuhteen. Teatterirakennukset pitäisi hänen mielestään haastaa samoin.

Kutsun näyttämöä esityksen maisemaksi. Ajattelen kuten aikansa avantgarde-kirjailija Gertrude Stein, joka puhuu näytelmästä maisemana.”

Lue Reija Hirvikosken tekemä haastattelu Teatteri&Tanssista 7/2013.