Berg Heil! ei asetu näyttämölle vähin erin eikä vähin äänin. Se vyöryy esitystilaan kokonaisvaltaisesti ja räjähtävällä voimalla.

Kuva Robert Seger.

Turkulaisen Kolmannen Tilan tuorein produktio ei toteudu viivähtelevinä repliikkeinä. Se hahmottuu leimahtavana puhuntana, johon kaiken aikaa limittyy tanssin ja musiikin vivahteikas ilmaisukieli.

Seppo Parkkisen kirjoittama ja Juha Malmivaaran ohjaama Berg Heil! on filosofista teatteria kahdessa merkityksessä. Sen repliikeissä kiteytyy tuon tuostakin eräitä nietzscheläisen ajattelun lähtökohtia. Samalla esitys tutkii teatterin tekemisen syvintä filosofista olemusta.

Esityksen nimi viittaa Alppien vuorikiipeilijöiden tervehdyshuutoon, joka periytyy 1800-luvulta. Se kohdistettiin valloitettavalle vuorelle.

Berg Heil! on myös metafora: kun ajattelemme, olemme vuorikiipeilijöitä. Friedrich Nietzschen ajattelua seuratessaan esitys tekee vaativan ja ankaran vaelluksen maailmaan, jota hallitsee alituinen etsintä.

Nelisen tuntia kestävä Berg Heil! on aineksiltaan monumentaalinen teos. Se asettuu jälleen yhdeksi osaksi Kolmannen Tilan esitysten ainutlaatuista ketjua, joka kuuluu omintakeisimpiin modernissa suomalaisessa esitystaiteessa. Juuri tieteen ja taiteen monisärmäisten suhteiden tutkiminen on alusta pitäen leimannut Kolmannen Tilan produktioita.

Draamalliset jännitteet kumpuavat nyt erityisesti siitä, että Nietzschen sisar Elisabeth muunteli kuolleen veljensä kirjoituksia natsien ideologiaan sopiviksi. Minna Kangas piirtää Elisabethista terävyydessään järisyttävän roolikuvan. Samanveroisia ovat toki monet yksittäiset hahmot myös vaeltajien arvoituksellisessa galleriassa.

Jouko Grönholm

KOLMAS TILA: BERG HEIL! – NIETZSCHELÄISIÄ VAELLUSLAULUJA. Teksti Seppo Parkkinen. Ohjaus Juha Malmivaara. Musiikin sävellys Kari Mäkiranta. Koreografia Panu Varstala. Lavastus ja puvustus Pirjo Liiri-Majava. Valot Mari Agge. Rooleissa Minna Kangas, Raimo Karppinen, Sofia Törnqvist, Kristina Vahvaselkä, Maria Leivonen ja Veera Alaverronen. Tanssijat Panu Varstala ja Arttu Wäänänen. Muusikot Kari Mäkiranta, Marko Valtonen ja Kimmo Gröhn. Kantaesitys Turun Logomossa 19. 9. 2013

Etusivun kuva Robert Seger.