Ilma-akrobaatti Salla Hakanpää ottaa vertikaaliköyden haltuunsa jäntevässä puolen tunnin nykysirkusesityksessä Pinta.

Kuva Salla Hakanpää.

Esitys on kirkas kuin metsälähteen vesi. Se muistuttaa, että elämän tummalla, tukahduttavalla pohjavirralla on tärkeä merkitys aidon vapautumisen, puhdistumisen ja ilon synnylle.

Sirkustaiteilija Ville Walo on ohjannut Pinnasta dramaturgisesti intensiivisen ja yllättäviä käänteitä sisältävän kokonaisuuden. Kolmeen osaan jakautuvan teoksen alussa näyttämöä hallitsee köysi, jolla on oma tahto.

Hakanpään dialogi köyden kanssa kehittyy orgaaniseksi ja luontevaksi duetoksi. Kerrankin esiintyjän kiinnostus köysiakrobatiaan tehdään näkyväksi ja ymmärrettäväksi.

Teoksen keskimmäinen osa saa alkunsa silmänkääntötempusta. Käänteestä seuraa näyttämökuvan avautuminen ja syveneminen visuaalisesti ja assosiatiivisesti.

Tarkkaan valitut elementit, Hakanpään läsnäolo ja esityksen alusta asti taitavalla tavalla kasvatettu intensiteetti, pistävät katsojan tunteet liikkeelle.

Sen jälkeen annetaan tilaa leikille, rosolle ja huumorille.

Teoksen viimeinen osa heijastetaan kankaalle, mutta ratkaisu on perusteltu, kirjaimellisesti henkeäsalpaava ja kiinnostava. Lopuksi palataan livetilanteeseen ja puhdistava ukonilma päästetään valloilleen.

Pinta on kansainvälistä tasoa oleva täysosuma. Hakanpäällä on taiteenalansa syvällinen ymmärrys, suvereeni välineenhallinta ja ensiluokkaiset esiintyjäntaidot.

Ville Walo ja muu työryhmä ovat rakentaneet teoksesta toimivan kokonaisuuden, joka välttää kaikki nykysirkusta vaanivat dramaturgiset ansat.

Nina Jääskeläinen

ZERO GRAVITY COMPANY: PINTA. Konsepti Salla Hakanpää ja työryhmä. Ohjaus Ville Walo. Äänet Tuuli Kyttälä. Valot Ainu Palmu. Kuvaus Teemu Liakka. Editointi Matias Boettge. Esiintyjä Salla Hakanpää. Kantaesitys Cirkossa 30.10.2013.

Etusivun kuva Salla Hakanpää.