Zero Gravity Companyn sirkustaiteilijat Netta Lepistö ja Maarit Utriainen ovat nimenneet pääosin nuora- ja teline- ja pariakrobatiasta koostuvan esityksensä nimellä Will Have Sex for Love. Itsevarman ja iloisen parivaljakon edesottamuksista ei puutu energiaa, mutta kokonaisuus on hajanainen, taiteellisesti vaatimaton ja suorastaan vanhanaikainen.

Lepistö ja Utriainen venyisivät varmasti nyt nähtyä innovatiivisempaan muotokieleen. Heidän keskinäinen kontaktinsa toimii hyvin ja he nauttivat lavalla olosta ja esittämisestä. Will Have Sex for Loven ideat eivät riitä tunnin ajaksi, joten keskivaiheilla esitys alkaa toistaa itseään. Suurin ongelma on se että esityksestä puuttuu syvyys. Aivan loppuminuuteilla pinnallisuuteen puhkeaa tervetullut, mielipahan mentävä särö. Sitä ennen kaikki on tasarytmistä ja tasaisen pirteää. Vastoin nimeään esitys ei ole reilusti himokas eikä rakkaudenkaipuinen.

Esityksen alussa ja lopussa Lepistö ja Utriainen muuntautuvat kiehtoviksi maahisiksi. Tyylillisesti samaa ilmaisua sisältää kohtaus, jossa Lepistö on hurja, luonnottomiin asentoihin vääntäytyvä ihmisraunio. Groteskin kautta parin ominaispiirteet saattaisivat päästä parhaiten kunniaan. Näin vahvojen lavapersoonien gestuksia säväyttäisi mukavasti jokin kunnolla vinksahtanut ja outo.

Suomalainen nykysirkus on kasvanut aikuiseksi ja siltä on lupa odottaa paljon. Tämän päivän teknisesti huipputaitaville sirkustaiteilijoille ei ole tarvetta antaa anteeksi löysää kokonaisdramaturgista ajattelua. Oman erityistaidon ympärille kannattaa rakentaa paras mahdollinen biosfääri.

Nina Jääskeläinen

ZERO GRAVITY COMPANY: WILL HAVE SEX FOR LOVE. Konsepti Netta Lepistö, Reija Tapaninen ja Maarit Utriainen. Ohjaus Reija Tapaninen. Puvut Maria Rosenqvist ja Annika Saloranta. Esiintyjät Netta Lepistö