Kotkan ja Kouvolan teatterit ovat 57 kilometrin päässä toisistaan, Lappeenrannan ja Imatran teattereiden etäisyys on vain 37 kilometriä.

Teattereita ei toistaiseksi olla yhdistämässä, mutta Kaakkois-Suomen teatterinjohtajat veikkaavat näin käydän tulevaisuudessa..

Teatterit yhdistyvät, kun kaupungit yhdistyvät. Tähän ei liity henkilökohtaisia haluja tai ambitioita., saati salattua tietoa. Näin vain väkisinkin käy”, Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen arvelee.

Jos teattereita Kaakkois-Suomessa yhdistetään, luulen Etelä-Karjalan teattereiden olevan ensimmäisiä”, Kotkan kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen sanoo. Hänen mukaansa nykyistä tiiviimpi yhteistyö kaikkien neljän kesken olisi järkevää.

Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen puolestaan uskoo Imatran kaupungin haluavan säilyttää oman teatterin jatkossakin.

Kahden teatterin yhdistämisessä on omat hankaluutensa jo pelkän sijainnin ja henkilökunnan suhteen.”

Kouvolan teatteria johtavan Henrik Timosen mielestä yhdistymisten järkevyyttä kannattaa tarkkaan miettiä ja laskea etukäteen.

Mikään ei kuitenkaan ole ikuista. Haluaako yksittäinen kaupunki ylläpitää teatteria, on tietenkin sen kulttuuritahtoon liittyvä kysymys – mutta on se myös meidän tekijöiden vastuulla.”

Kouvola ja Kotka toteuttivat vuonna 2012 yhteistyönä Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Päällystakin. Näytelmää esitettiin molemmissa kaupungeissa.

Nykyisin työnjakoa ei teattereiden kesken ole. Jokainen toimii oman alueensa ammattiteatterina. Kouvolan kanssa käymme silloin tällöin keskusteluja tulevista ohjelmistoista, ettemme kilpailisi toisiamme vastaan”, Kotkan Laasonen kertoo.

Liisa Kukkola